Nieuws

SAO BERNARDO DO CAMPO – Saab Aeronáutica Montagens (SAM) heeft de eerste staartsectie en het voorste gedeelte van de romp van de eerste voor de Braziliaanse luchtmacht bestemde Saab Gripen E/F geproduceerd.

Deze zullen vervolgens in de Embraer fabrieken in Gavião Peixoto worden gebruikt voor de assemblage van de Gripen gevechtsvliegtuigen.
Binnenkort volgen ook de luchtremmen, de achterzijde en voorzijde voor de eerste voor Brazilië bestemde tweezitter.

Bij Saab werd al eerder (op 26 maart 2020) de eerste zaagsnede gezet voor de bouw van acht Gripen F vliegtuigen voor de Braziliaanse luchtmacht.

Dat land bestelde 28 Gripen E en acht Gripen F varianten.Na acceptatie door de Brazilianen, zullen de 36 gevechtsvliegtuigen vanaf 2021 aan dat land geleverd worden.

De eerste voor Brazilië bestemde eenpersoons Gripen werd in september 2019 getoond aan hoogwaardigheidsbekleders uit dat land. Dat toestel zal de komende maanden nog in Zweden rondvliegen waarna het eind 2020 naar Brazilië zal worden overgevlogen.

Het toestel voltooide op maandagmiddag 26 augustus 2019 een eerste 65 minuten durende testvlucht uitgevoerd en was de eerste van 36 voor Brazilië bestemde Saab Gripen E’s die in 2014 werden besteld. Tijdens deze vlucht met toestel 39-6001 werden de basale gedragingen op verschillende vlieghoogtes bij verschillende snelheden gecheckt.

Vergeleken met de eerste twee Gripen E prototypes is sprake van een vernieuwde cockpit met Wide Area Display (WAD), twee kleine zogenoemde small Head Down Displays (sHDD) en een nieuw ontworpen Head Up Display (HUD). Ook werd het flight control system op een nog hoger plan getild.

Het toestel zal samen met beide andere prototypes 39-8 en 39-9 deelnemen aan het testprogramma en als F-39 aan de Braziliaanse luchtmacht worden geleverd waar het staartnummer 4100 zal krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.