Nieuws
Beeld: Airman 1st Class Anthony Clingerman.

NIEUW MILLIGEN – Vijftien Nederlandse gevechtsvliegers hebben vrijdagmorgen (26 juni) samen gevlogen met de Amerikanen tijdens de oefening Large Force Engagement.

De twee uur durende oefening was een alternatief voor grote evenementen als Frisian Flag, die door het coronavirus niet door kunnen gaan.

In totaal gingen er veertien Nederlandse F-16’s en een F-35 de lucht in. Ze kwamen van de vliegbases in Volkel en Leeuwarden.
De Amerikanen rukten uit met twaalf F-15’s en een tanktoestel vanaf de Britse vliegbasis Lakenheath. De

OACS
Waar het gevecht boven de Noordzee werd uitgevochten, bevond de strateeg achter het gevecht zich op de Veluwe. In Nieuw Milligen om precies te zijn. Gevechtsleiders en air surveillance-controllers van het Air Operations Control Station begeleidden de internationale oefening.

Gevechtsleider tijdens oefening.

Gevechtsleider luitenant Mark tijdens de oefening. (Foto MCD)

Een waardevolle training, benadrukt gevechtsleider majoor Bas: “Ook bij daadwerkelijke inzet vliegen we in dit soort internationale verbanden. Door samen te oefenen maak je kennis met elkaars werkwijze, elkaars gevechtsvliegtuigen en leer je elkaars sterktes en zwaktes kennen. Cruciale kennis om samen het gevecht te winnen.” 

Vaker samen trainen
Vorige week oefenden de Nederlandse gevechtsvliegers ook al samen met de Amerikanen voor de oefening Large Force Engagement. Bedoeling is dat deze training vaker gaat plaatsvinden, met wisselende internationale NAVO-partners en in verschillende scenario’s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.