Nieuws

AJDOCSVCINA – De Sloveense vliegtuigfabrikant Pipistrel heeft als eerste fabrikant ter wereld een typecertificaat op zak voor een elektromotor aangedreven trainingsvliegtuig.

De door de EASA (EASA.A.573 TCDS) gecertificeerde Velis Electro (voorheen Alpha Electro) is een tweepersoons trainingsvliegtuig (EASA-LSA) met een leeggewicht van 428 kg en een MTOW van 600 kg.

De Velis heeft een innovatieve propeller die wordt aangedreven door een 57 kW (76 pk) elektromotor. Deze vloeistofgekoelde Emrax E-811-268MVLC motor weegt slechts 20 kg. De Pipistrel PB345V124E-L accu’s zijn goed voor een opbrengst van 24,8 kWh waardoor er  circa 50 minuten (plus VFR reserve) mee kan worden gevlogen voordat er een fast recharge van 45 tot 60 minuten nodig is. Gedurende de vlucht wordt tijdens  het dalen tot 13% energie teruggewonnen door de speciaal ontworpen propeller die energie kan opwekken middels  de technologie van regenerative breaking.

Pipistrel is voornemens binnenkort de eerste 31 vliegtuigen af te leveren aan klanten in zeven landen.

Launchcustomer wordt het Zwitserse AlpinAir Planes GmbH die twaalf vliegtuigen gaat inzetten op tien verschillende locaties. Op iedere locatie wordt 150 m2 zonnepanelen aangebracht om de Velis snel op te kunnen laden.

In de aanloop naar een grotere productie worden een van de drie assemblagelijnen in Ajdovščina uitsluitend elektromotor aangedreven vliegtuigen bouwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.