Nieuws

Derde P-8A voor Britse luchtmacht

LOSSIEMOUTH – De derde van negen voor de Britse marine bestemde P-8A MRA Mk1 MPA Poseidon is vernoemd naar Squadron Leader Terence Malcolm Bulloch. Het toestel, ZP 803, zal binnenkort naar Engeland worden overgevlogen.

De tweede voor de RAF bestemde P-8A voltooide als ‘City of Elgin’ een eerste negentig minuten durende vlucht op 24 september 2019 en arriveerde op 13 maart 2020 op de Schotse marinebasis Lossiemouth.

Het eerste toestel landde op 4 februari in Engeland nadat begin november 2019 geaccepteerd werd tijdens een ceremonie op Naval Air Station Jacksonville.

Dat toestel zou nadien als ZP801 “Pride of Moray” voorlopig op NAS Jacksonville blijven om in 2020 naar RAF Lossiemouth in Schotland te worden overgevlogen. Het eerste toestel voor de RAF vloog op 12 juli 2019 .

De negen maritieme verkenning- en aanvalsvliegtuigen werden in maart 2016 besteld nadat in dat jaar een streep werd gehaald door het Nimrod MRA4 Maritime Patrol Aircraft (MPA) programma.

Om toekomstige bemanningen te kunnen trainen bestelde Boeing bij het Canadese CAE twee P-8A Operational Flight Trainers (OFT) . De fabrikant kocht deze Full Flight Simulators in opdracht van de Britse luchtmacht. Hierdoor kan de Royal Air Force in de toekomst over twee P-8A OFTs beschikken voor training van toekomstige bemanningen. De eerste OFT zal in 2021 op RAF Base Lossiemouth in Schotland geplaatst worden.

Engeland is een van de zes internationale klanten van deze maritieme 737-800 variant. Daarnaast vliegt India al met acht P-8I varianten terwijl nog vier zullen volgen. Ook Australië zal met een zelfde aantal Poseidons gaan vliegen terwijl Noorwegen in 2022 vijf toestellen van dit type zal ontvangen. Andere afnemers zijn Zuid Korea (4) en Nieuw Zeeland (6).

Foto’s MoD Royal Navy.

Landing ‘City of Elgin’ op RAF Lossiemouth .
Beide P8-A MRA Mk1 MPA Poseidons op RAF Lossiemouth .
Deze en onderstaande foto’s: ZP801 “Pride of Moray”.
First UK P-8A First Flight YP171 – July 12, 2019
First UK P8 B1 Flight Takeoff

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.