Nieuws

MONTREAL – De Canadese simulator- en avionicaproducent CAE mag een derde PC-21 full-mission simulator leveren aan Cognac Formation Aero, een joint venture tussen Babcock France en Dassault Aviation. De simulator zal worden ingezet bij de Franse Armée de l’Air in het kader van FOMEDEC (Formation Modernisée des Equipages de Chasse) trainigingsprogramma.

CAE leverde in 2019 al twee missietrainers en bijbehorende trainers waarmee deeltaken kunnen worden uitgevoerd op Cognac-Châteaubernard Air Base.

De Franse Armée de l’air  bestelde in december 2016  zeventien in  PC-21 turboproptrainers. Het contract  toen getekend door Pilatus en Babcock Mission Critical Services France (BMCSF). Onderdeel van de order was  tevens de levering van trainingsmaterialen
Begin september 2018 arriveerden de eerste  toestellen die toen werden overgevlogen naar de op Cognac gevestigde vliegschool waar ze de TB 30 Epsilon en  Alpha Jet zullen gaan aflossen. Medio 2019  waren alle zeventien turboproptrainers geleverd . Met de vliegtuigen zal naar verwachting jaarlijks meer dan 11.500 uur worden gevlogen. Na voltooiing van hun training wacht Franse piloten de overstap naar (nu nog deels) de Alpha Jet en daarna de Dassault Rafale.

.Gelijktijdig werd  eind 2016 bekend dat het Britse QinetiQ twee inmiddels geleverde PC-21s bestelde voor de Empire Test Pilots School (ETPS) op de Britse luchtmachtbasis Wiltshire terwijl ook de luchtmacht van Jordanië twee extra toestellen van dit type bestelde nadat een eerdere order voor de negen PC-9’s werd veranderd.

(Foto Armée de l´AirBrunet).

2 reacties op “Derde PC-21 missietrainer voor Franse luchtmacht

  1. […] 120TPs zullen ingezet worden naast in 2016 bestelde Pilatus PC21 trainingsvliegtuigen en vier in maart 2017 bestelde Airbus H125 […]

  2. […] Pilatus verkocht sinds de 211 PC-21s sinds de introductie in 2002. […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.