Nieuws

MARGRATEN – Traditiegetrouw hebben vier F-16’s van de Koninklijke Luchtmacht zondagmiddag (24 mei) een eregroet gebracht boven de Amerikaanse begraafplaats in Margraten.

De toestellen waren afkomstig van Vliegbasis Leeuwarden en vlogen een zogenoemde missing-man formatie boven de begraafplaats. Daarbij verlaat een van hen de groep als symbool voor de gevallenen.

Margraten is de enige Amerikaanse begraafplaats in Nederland. Het merendeel van de Amerikaanse militairen sneuvelden tijdens de bevrijding van het zuidoosten van Nederland en de opmars door Duitsland. Margraten is de rustplaats van 8.301 Amerikaanse militairen. 1.722 personen staan op de Muren der Vermisten.

Vanwege de coronacrisis was er geen publiek bij deze Memorial Day. Wel waren er enkele hoogwaardigheidsbekleders, buiten Koning Willem-Alexander en minister Bijleveld namens de regering. Zo vertegenwoordigde de Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer de krijgsmacht.

Verder waren onder anderen de Amerikaanse ambassadeur in Nederland Pete Hoekstra bij het eerbetoon en de hoogste NAVO-commandant in Europa generaal Tod Wolters.

Bekijk hier de video: pic.twitter.com/ncdvbJlxeb

Foto: Defensie Media Centrum

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.