Nieuws

EDWARDS AFB – Na meer dan 1.100 uur als testtoestel te hebben gevlogen voor de Koninklijke Luchtmacht heeft F-35A F-001 een nieuwe missie gekregen.

De F-35A Lightning II werd dezer dagen overgevlogen naar Luke Air Force Base waar het zal worden ingezet als traininningsvliegtuig voor (nieuwe) Nederlandse F-35A piloten.

F-001 en F-002 werden in 2013 geleverd en worden sindsdien ingezet voor test en evaluatiedoeleinden.

De Nederlandse luchtmacht krijgt de beschikking over 46 F35-As.

Inmiddels bevinden zich sinds eind 2019 ook twee F-35As op Vliegbasis Leeuwarden.

Foto’s: NODF-35

17 reacties op “Nieuwe rol F-35A F-001 Koninklijke Luchtmacht

 1. Mickey schreef:

  Wellicht leuk speelgoed (maar verrekte duur) speelgoed voor piloten. Maar als ik al die missers van deze machines optel, moet je wel concluderen dat het een miskoop is. En voor de aankoopprijs van die overig bestelde F-35-ers had je elders ook erg goed oorlogstuig kunnen kopen.

 2. jean-luc Tap schreef:

  Deze jongen weet niet waarover hij denkt en praat, vrijheid is duur , helaas, kijk maar eens naar het midden oosten, enz. moeten wij dan ook zo leven.

 3. Peter schreef:

  Ja Jean, De F-35 is inderdaad een miskoop. Als je je wat meer zou verdiepen in de hele geschiedenis van deze ‘vliegende vuilnisbak’, dan zou je erachter komen wat er allemaal mis is gegaan, en nog stèèds misgaat! Dus ik zou zeggen:ga eens uitgebreid googelen, en zie.

 4. lambert Joosten schreef:

  Het enige wat teld is technische preorityt beheersen.

 5. Wout schreef:

  Voor hetzelfde geld hadden we de F15 SE gehad

 6. Marcel schreef:

  Het is zeker een duur toestel maar zeker z’n geld waard en daar komt bij dat wij alle deuren en flaperons maken.. Wat ons veel werkgelegenheid verschaft en waar we dus ook veel aan verdienen.

 7. Ronald van der Valk schreef:

  Peter, Mickey en Wout ik heb geen flauw idee van jullie credentials. Maar afgezien van het zonder bronnen neersabelen van de Lightning-II of het adverteren van de F-15SE (van miskoop gesproken…) heb ik nog geen reden gezien waarom de KLu voor een beter toestel had moeten kiezen, nog even los van de vraag wat dat betere toestel zou zijn.

  Maar ik heb een uitdaging voor jullie. Er zijn wat luchtmachtvliegers die de F-35 in interviews een heerlijke kist met ongekende kwaliteiten vinden. Zoek die kwaliteiten eens op, en toon daarna nog eens aan aan waarom die kwaliteiten onbelangrijk zijn en de F-35A toch zo’n ontzettende miskoop is. Want laten we wel wezen: iedereen kan artikelen van lobbyisten voor concurrerende toestellen (Gripen, Typhoon, Rafale) opdreunen, maar de waarheid is dat al die toestellen ook niet 100% waarmaken wat in de folder staat.
  Nu we het toch over folders hebben: vergelijk je auto eens met zo’n fabrieksfolder. Is daar een 100% match?

 8. Martin schreef:

  Ik begrijp niet waarom de luchtmacht geen gebruik heeft gemaakt van de kennis van Mickey en Peter. Een gemiste kans. Echte bollebozen.

 9. Janneke schreef:

  Voor eigen parochie is die F35 natuurlijk geweldig.
  Wij burgers ervaren dat totaal anders. Wat een enorme geluidsoverlast. Ons leefplezier is totaal verwoest.

 10. AAH de Bok schreef:

  Graag bied ik u een artikel aan over de F-35. Het beste toestel voor de beste prijs en een zegen voor de Nederlandse economie

 11. Warre schreef:

  Jongens toch…
  Afgaan op wat de media bericht heeft zijn voor-en nadelen. Push-berichten zijn een, maar zelf eens doorklikken is teveel gevraagd. De F35 is een toptoestel, en maakt zijn kinderziektes door net zoals de f16 toentertijd.
  Defensie is zoals een verzekering… Niemand betaalt er graag voor, maar wat zijn ze blij als ze ze nodig hebben.
  De wereld vandaag is niet de wereld die de geitenwollensokken voor ogen hebben. Get you shit together dudes!

 12. Ruud Vos schreef:

  Beste Tom,
  Dank voor artikelaanbod maar wij hebben onze eigen terzake kundige auteurs (lees: Wim Das, Kees Otten en Riekelt Pasterkamp). Komt dus helemaal goed. Groet Redactie Piloot en Vliegtuig.

 13. Sjaak de boer schreef:

  Het gaat om het hele plaatje!
  Nederlandse bedrijven die onderdelen mogen leveren aan de f35!
  Het gaat om veel geld.
  Zoveel zelfs dat pim fortuin ervoor uit de weg geruimd moest worden!(pim was geen voorstander voor de aanschaf van de f35!)en qua kwaliteit verschillen de soorten toestellen niet veel!

 14. Frans EEKHOUT schreef:

  Lees ook het nieuwe boek MISSIE F 16 en de oorlogservaringen van de jongens en meiden die dit toestel besturen dan zou, als men het echt goedkoop had willen doen, ook de meest recente versie blok 50 of 60 van de F 16 kunnen kopen of de F 21, een F 16 met elementen van o.a. de F 35.
  Vreemd is wel dat burgervliegtuigen steeds stillere motoren krijgen categorie 4 een F 35 meer geluid “mag” produceren dan een F 16. Ik merk dagelijks het verschil met AWACS motoren met oude motoren en een KC 135 met nieuwe SNECMA motoren vlakbij Geilenkirchen. Een Typhoon is Europees en zeker geen slecht toestel, de keuze voor de F 35 was o.a. Stealth eigenschappen, maar was dit het belangrijkste argument of spelen politieke redenen, zoals zo vaak, om “alweer” voor Amerikaanse vliegtuigen te kiezen dat andere criteria niet relevant genoeg zijn te investeren voor een modern (Europees) gevechtstoestel ? Vraag mij tevens af of die 46 F 35 A, waarom niet de B versie, wel voldoende zijn om de taken te kunnen uitvoeren, ik heb daar zo mijn twijfels over… A propos, de Belgen kiezen ook voor de F 35, maak er maar één luchtmacht van of integreer e.e.a. net zoals de nauwe samenwerking tussen de Nederlandse en Belgische marine.

 15. Hafid schreef:

  F-16 Viper is ook een goed gevechtsvliegtuig.

 16. Olaf Scholten schreef:

  Is het niet beter dat de Nederlandse industrie zich concentreert op een afweer raket systeem wat deze 5e en 6e generatie vliegtuigen neer kan halen.
  Heeft meerdere voordelen eigen industrie, verdedigingsysteem, goedkoper en verkoopbaar aan bondgenoten.

 17. Jeroen schreef:

  @ Janneke, met maximaal 4 starts en landingen momenteel op Leeuwarden zullen die paar minuten per dag dat je ze hoort je leefplezier echt niet verpesten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.