Nieuws

VORONEZ – Bij de Russische vliegtuigbouwer VASO in Voronez worden de contouren zichtbaar van het Ilyushin Il-96-400M verkeersvliegtuig voor de lange afstand.

De Il-96-400M krijgt een 8,59 m langere romp dan de huidige Il-96-300 die op 28 september 1988 voor het eerst vloog en waarvan ongeveer dertig exemplaren zijn geproduceerd bij VASO. Dat toestel moet vanaf 2020 worden uitgefaseerd.

Om de ontwikkelingskosten te drukken, wordt gebruik gemaakt van de romp van het Il-96-400T vrachtvliegtuig. Daardoor kan de M-variant plaats gaan bieden aan 305 passagiers (drie klassen), 350 reizigers (twee klassen) of 402 vlieggasten (enkele klasse). Passagiers wacht daarbij moderne touchscreen displays, lichtregelsystemen, beelden van een videocamera in de neus van het toestel, satellietcommunicatie, internet en Wi-Fi.
Andere bijzonderheden worden verrijdbare wiegen voor baby’s, aparte kinderstoelen en ruimte voor passagiers met een handicap.

Het maximale startgewicht van de IL-96-400M komt rond de 270 ton te liggen bij 58.000 kg nuttige lading. Gesproken wordt over een maximaal vliegbereik van 10.000 km waarbij de aandrijving zal geschieden door Aviadvigatel PS-90A-1 turbofans.

De Russische overheid heeft fondsen beschikbaar gesteld om zes testvliegtuigen te bouwen. Verwacht wordt dat het toestel na 2021 in serie zal worden geproduceerd na een eerste vlucht in dat jaar.

4 reacties op “Update/video: Dit wordt de ‘nieuwe’ Il-96-400M

 1. Frans Eekhout schreef:

  Een toestel geschikt voor Surinam Airways dat geen licentie heeft om met zuinige tweemotorige wide-body’s te vliegen en aangewezen is op verouderde A340 toestellen.Het vliegbereik van deze IL96-400 M lijkt mij net voldoende om de route Paramaribo naar Amsterdam te vliegen, Een “moderner” alternatief is mijns inziens nu niet (meer) voorhanden…, maar of men met Russische jets wilt gaan vliegen i.p.v. Amerikaanse of Europese blijft wel de vraag.

 2. M Kroon schreef:

  Haha afhankelijk van de indeling is er dus een onderscheid of je ‘passagier’ , ‘reiziger’ of ‘vlieggast’ bent 😀

 3. Ruud Vos schreef:

  Welzeker! Anders krijg je drie x dezelfde stoelbenaming 😉

 4. Hippo schreef:

  Die motoren zijn bijna 30 jaar oud. Ze kunnen het ‘high bypass for economy’ noemen wat ze willen, maar dat maakt het niet minder verouderde techniek. Het moge duidelijk zijn dat Rusland zijn eigen olievoorraad heeft en zich niet bepaald bekommert om uitstoot, Boeing of Airbus zouden hier never nooit meer mee kunnen aankomen bij hun klanten vandaag de dag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.