Nieuws

STOCKHOLM – Saab mag in opdracht van de Zweedse luchtmacht 35 tweemotorige Saab 105 ((Saab SK 60) trainingsvliegtuigen tot 2025 onderhouden. De opdracht kan optioneel met een jaar verlengd worden.

De opdracht volgde kort op de medio april uitgeschreven openbare aanbesteding via het Zweedse defensie-aankoopbureau FMV waarbij fabrikanten tot 1 juli 2020 mogen meedingen naar een beoogde opvolger voor de SK 60.

De Zweedse luchtmacht is daarbij op zoek naar een vliegtuig dat op zeeniveau tenminste 200 kts (370 km/h) moet halen en op 10.000 ft (3.048 m) 220 kts (407 km/h). Bovendien moet de belastbaarheid van deze basistrainer tussen de +6 en -3g liggen.

In het verlengde daarvan wordt een compleet pakket aan bijpassende trainingsmiddelen verwacht waaronder computer-based training (voor zowel piloten als technici). Daarnaast moet de fabrikant aan wie de opdracht wordt gegund drie jaar lang het onderhoud voor zijn rekening nemen (met een mogelijke verlenging van nog eens twee jaar)

De nieuwe basistrainer moet al in 2023 ingezet kunnen worden op de vliegopleiding op Malmo-Linkoping. In het verlengde daarvan is de Zweedse luchtmacht ook op zoek naar een ‘advanced trainer’. Daarbij wordt uitdrukkelijk gekeken naar de Boeing-Saab T-7 Red Hawk.

De Saab 105 vloog in juni 1963 voor het eerst en werd in 1967 al trainer in gebruik genomen bij de Zweedse luchtmacht. Nadien werden meerdere moderniseringsprogramma’s uitgevoerd, waarbij de laatste upgrades in 2015 plaatsvonden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.