Nieuws

EINDHOVEN – Een KDC-10 tankvliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht heeft woensdag (20 mei) een AB-1B Lancer strategische bommenwerper van de Amerikaanse luchtmacht boven de Noordzee bijgetankt. Het was voor het eerst dat dit gebeurde.

De Amerikanen vlogen in de buurt vanwege een trainingsvlucht met Zweedse en Deense jachtvliegtuigen. Zowel de samenwerking met de Scandinavische landen als de mogelijkheid door Nederland te worden bijgetankt waren voor de Amerikanen belangrijk. “Operaties en afspraken met onze bondgenoten en partners tonen en versterken onze gedeelde inzet voor wereldwijde veiligheid en stabiliteit”, zo lieten ze weten.

De rol van Vliegbasis Eindhoven bleef overigens niet beperkt tot de inzet van een KDC-10. Ook het Movement Coordination Centre Europe (MCCE) en het European Air Transport Command (EATC) leverden een aandeel bij de tankoperatie in de lucht.

Het MCCE coördineert via internationale samenwerking land-, lucht-, en zeetransport en air-to-air refueling-capaciteit. Het MCCE zorgt dan bijvoorbeeld ook dat die brandstof wordt afgerekend tussen de deelnemende landen, dus ook in dit geval. Het EATC coördineert de daadwerkelijke inzet van beschikbare transport- en tankervliegtuigen van partners.

Tekst en foto: Ministerie van Defensie.

1 reactie op “KDC-10 KLu tankt voor het eerst AB-1B Lancer bij

  1. Frans EEKHOUT schreef:

    Waar een klein land groot in kan zijn met de “good old (K)DC-10…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.