Nieuws

DEN HAAG – Madurodam heeft de op 30 april 2020 in het themapark geplaatste DC-3 maandag (18 mei) ceremonieel gedoopt en getooid met de naam ‘Albert Plesman’.

De doop vond precies 100 jaar na de eerste vlucht van KLM plaats als eerbetoon aan de markante eerste President-Directeur van de 100-jarige luchtvaartmaatschappij. Uiteraard geheel in Madurodam-stijl: de onthulling van de naam op het vliegtuig werd gedaan door de twee jongste nazaten uit de Plesman-familie: Ozzy (7 jaar) en Kick (9 jaar).

donderdag (30 april) een historisch hoogtepunt met de landing van ‘The Flying Dutchman’: een levensgrote DC-3 in de iconische zilver en blauwe KLM-stijl van de jaren ’40-’50.

De DC-3 is 18 meter lang en heeft een spanwijdte van 30 meter. De Flying Dutchman is de hoofdrolspeler in de nieuwe attractie van Madurodam die bij de heropening van het park vandaag ook open zal gaan voor het publiek.


Het befaamde vliegtuig werd op 30 april met een levensgrote kraan het Haagse familiepark in gehesen, naar de locatie van de nieuwe ‘flight experience’ bij luchthaven Schiphol. Het inhijsen van het toestel is het sluitstuk van een anderhalf jaar durende restauratie, waarin de DC-3 langzaam transformeerde tot het zilveren KLM-vliegtuig.

Nu het vliegtuig op de nieuw aangelegde landingsbaan achter het miniatuur-Schiphol is geland, wordt ‘The Flying Dutchman’ aan boord voorzien van de laatste technologie en een breed scala aan showtechnieken. Madurodam biedt haar bezoekers zo een unieke, eigentijdse Dakota-experience: een vlucht door tijd en ruimte, die verder gaat dan vliegen, en waarin de pioniersgeest die ons land groot heeft gemaakt, centraal staan.


Zodra de deuren van Madurodam weer open mogen, staan ook de eerste (test)vluchten van The Flying Dutchman gepland voor het publiek, uiteraard met inachtneming van de richtlijnen binnen de 1,5 meter samenleving.

Foto’s: Madurodam

De twee jongste nazaten uit de Plesman-familie: Ozzy (7 jaar) en Kick (9 jaar).

3 reacties op “Foto’s: Madurodam noemt DC-3 ‘Albert Plesman’

 1. Frans EEKHOUT schreef:

  Goed gekozen registratie van deze DC 3 PH-APM – Albert Plesman. Het woord miniatuur stadje krijgt met de komst van dit toestel wel een hele mooie en bijzondere betekenis. Na de PH-BUK Boeing 747 in het Aviodrome in Lelystad en de PH-BFB Boeing 747-400 bij Corendon, verdient deze roemruchte Douglas DC 3 zeker een plaats in Madurodam en ik wens het toestel een behouden en succesvolle vlucht toe met veel gezonde bezoekers…!

 2. wouter geusebroek schreef:

  Verzoek:
  Zou iemand een foto van het identiteitsplaatje kunnen maken en willen publiceren?
  Bij voorbaat vriendelijk dank,

  wgeus

 3. Rob Steen schreef:

  Kan iemand mij iets vertellen over de “levensweg” van dit specifieke toestel.!! Na zijn “Oorlogsdienst”, waar en voor wie, heeft hij al die jaren zijn diensten verricht.??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.