Nieuws

DEN HAAG – De RavFryslan ambulancehelikopter wordt de komende tijd ook ingezet voor vervoer van intensive care patiënten. Deze Airbus Helicopters H145 PH-OOP is sinds 2016 operationeel vanaf vliegbasis Leeuwarden voor de Waddeneilanden.

Het is daarmee de zesde traumahelikopter nadat sinds 24 maart het vijfde Mobiel Medisch Team met een extra traumahelikopter de lucht in ging om intensive care-patiënten zo snel mogelijk te naar Nederlandse en Duiste ziekenhuizen te vervoeren.

Gezien de groei van het aantal patiënten dat met het coronavirus is besmet, werd besloten om de in reserve gehouden Airbus Helicopters H145 naast de bestaande MMT-dienst in te zetten om patiënten nog sneller in het juiste ziekenhuis te krijgen en daarmee ook het vervoer over de weg te ontlasten. 

De helikopter wordt beschikbaar gesteld door de ANWB Medical Air Assistance (MAA) en is door het Radboudumc volledig ingericht voor het vervoer van intensive care patiënten. Het team vliegt in beschermende kleding om niet geïnfecteerd te raken. Na elk transport wordt de helikopter volledig ontsmet.

De helikopter vliegt van 07.00 tot 19.00 uur en start vanaf vliegbasis Volkel. Mogelijk dat deze later vanaf een andere locatie ingezet gaat worden.

De bemanning van de helikopter bestaat uit een piloot, een gespecialiseerd MMT-verpleegkundige en een anesthesioloog-MMT-arts. Deze helikopter is groter dan de reguliere helikopter die door MMT’s in gebruik is en biedt meer ruimte om een patiënt te kunnen vervoeren en de juiste zorg te kunnen verlenen.

Dat deze helikopter zo snel operationeel is, is te danken aan de snelle en soepele samenwerking tussen en de buitengewone inspanningen van de verschillende betrokken partijen, waaronder VWS, het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), de ANWB-MAA, onze leveranciers en het Radboudumc.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.