Nieuws

OBERPFAFFENHOFEN – De Duitse startup Lilium krijgt dankzij de internationale bank- en investeringsgroep. Tencent LGT de beschikking overnog eens de beschikking over  240 miljoen dollar vers kapitaal voor de ontwikkeling van de Lilium Jet.

Dankzij de interventie van Tenecent is nu 340miljoen dollar beschikbaar voor de Lililum Jet. De versnelde ontwikkeling daarvan werd mogelijk nadat het bedrijf in het vroege najaar van 2017 tijdens  een tweede financieringsronde dankzij Tencent LGT al negentig miljoen dollar binnenhaalde   In een eerste ronde zag Atomica het project al zitten en investeerden de (mede)oprichters van Skt en Twitter al  miljoenen in de  tweepersoons Lilium Jet.

Prototype
De Duitse nieuwkomer  presenteerde hun  vijfpersoons variant van de Lilium Jet in mei 2019. Met een ‘full scale, full weight’ prototype  werd op  4 mei 2019 al een eerste vlucht uitgevoerd. Op termijn moet het luchtvaartuig beschikbaar komen als on demand luchttaxi.

De Lilium Jet krijgt een vliegbereik van 300 km en kan maximaal 300 km/h vliegen. De aandrijving vindt plaats door 36 fans die worden aangejaagd door evenveel elektromotoren. Om verticaal starten en landen mogelijk te maken, zijn twaalf beweegbare flaps aangebracht.

Lilium  voerde op 20 april 2017 op de luchthaven Mindelheim-Mattsies in het zuiden van Duitsland de eerste geslaagde proefvluchten uit met een eerste prototype dat plaats biedt aan twee inzittenden. Als alles volgens plan verloopt worden vanaf 2025 wereldwijd diensten aangeboden met het toestel.

Brand
Een van de twee prototypes van de   Lilium Jet werd op donderdag  27 februari  2020 op de luchthaven van Oberpfaffenhofen door brand onherstelbaar beschadigd. De brand brak door onbekende oorzaak tijdens onderhoudswerkzaamheden uit.Volgens Lilium kan het toestel niet meer gerepareerd worden. Daarom zullen de proefvluchten binnenkort met het tweede prototype worden hervat. Ook  het prototype van de elektromotor aangedreven Alice   van Eviation Aircraft trof eind januari 2020 een zelfde lot.

Initiatief
Het bedrijf is een initiatief van vier medewerkers van de Technische Universiteit van München die in 2015 samen met veertig ingenieurs en ontwerpers uit meerdere landen dankzij een subsidie van het Business Incubation Centre Bayern en de Europese ruimtevaartorganisatie ESA dit project konden realiseren.

.

Sinds 20 april 2017 eerste vluchten met tweepersoons prototype.

2 reacties op “Opsteker voor Lilium: extra kapitaalinjectie

 1. F Meuffels schreef:

  Met deze nieuwe manier van vliegtuigbouw zullen in de toekomst start en landings
  banen overbodig worden, het wordt dan ook mogelijk om passagiers op te halen in de steden waar ze wonen, hierdoor zal het verkeer naar en van de vliegvelden zeer sterk afnemen.
  Dit zijn de nieuwe helicopters , waarschijnlijk veel stabieler,

 2. Anton Schiere schreef:

  Met vijf inzittenden zijn er al een kleine 40 van die Liliums nodig om zelfs maar één 737 te vullen. Ook al vliegen die toestellen straks allemaal autonoom, is het nog een hele tour dat in goede banen te leiden.

  Ik voorzie eerder, dat dit vervoersconcept bij businessclass passagiers ingang vindt. Daarmee dus geen grote afname van het verkeer over de weg naar vliegvelden.

  Afgezien van het verloren gaan van het toestel, is het heel kritisch, dat e.e.a. nog zo brandgevoelig lijkt. Dat moet onder controle zijn, als zulke toestellen straks en masse opstijgen vanuit dicht bewoond gebied.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.