Nieuws

Bell ziet on-demand kansen in Japan

FORT WORTH – Helikopterfabrikant Bell gaat in samenwerking met Sumitomo Corporation en Japan Airlines de mogelijkheden van Mobility-as-a-Service (MaaS) in Japan onderzoeken. Daarbij zal worden gekeken of met inzet van de Bell Nexus 4EX een  on-demand air mobility ecosysteem kan worden ontwikkeld.

Bell introduceerde de Nexus 4EX tijdens de Consumer Electronics Show (CES 2020) in januari 2019  in Las Vegas. Het nieuwe concept wijkt af van de in 2019 geïntroduceerde variant met zes ‘ducted fans’. Bij de nieuwe versie staat het getal 4 in de typeaanduiding voor vier fans, de E voor elektrisch en de X voor experimental. Er wordt vooreerst een vliegbereik voorzien van 52 nm (97km) met vier of vijf passagiers en een piloot.
Daarnaast wordt een hybride variant voorzien met een vliegbereik van 130 nm (240 km)

Beide concepten spelen in op het in juni 2018 in samenwerking met motorfabrikant Safran geïntroduceerde   eVertical-TakeOff-and-Landing (eVTOL) urban air taxi concept. Deze samenwerking werd door Bell verder uitgebreid met EPS (energieopslag systeem) , Thales (Flight Control Computer, Moog (besturing) en Garmin (integratie van avionica in de zogenoemde Vehicle Management Computer).

Voor autonome vluchten zal worden teruggevallen op AerOS, een geavanceerd software pakket dat wordt aangepast voor  Microsoft’s Azure platform

In het verlengde van de Nexus werkt Bell aan een Autonomous Pod Transport (APT) concept om meer met onbemande Nexus varianten te kunnen gaan doen dan passagierstransport alleen.

Het in 2019 geïntroduceerde concept met zes ducted fans.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.