Nieuws

Airbus grootaandeelhouder A220 programma

3

QUEBEC– De Franse vliegtuigbouwer heeft haar belang van 50,1 procent in het A220 programma verhoogd naar 75 procent. De overige 25 procent komt in handen van de Canadese overheid van Québec.

Door het veranderde belang heeft Bombardier definitief afstand genomen van het voorheen CSeries programma waarbinnen de CS100 en CS300 geleverd werden.

De Franse fabrikant had al sinds  1 juli 2018 formeel een meerderheidsbelang van 50,01% in de  nieuwe C Series Aircraft Limited Partnership (CSALP) joint venture.  Daarbinnen behieldend Bombardier en de Investissement Québec (IQ) respectievelijk 31% en 19%.

Binnen SCALP kon Bombardier gebruik blijven maken van de verkoopexpertise van Airbus waar het gaat om de verkoop van de C Series CS100 en CS300. Volgens Airbus ontstaat er de komende jaren vraag naar 6.000 vliegtuigen met een enkel gangpad die plaats bieden aan 100-150 passagiers. Daarin voorziet het C Series programma. Reden voor Airbus om Bombardier te gaan ondersteunen bij zowel de verkoop, marketing als after sales.

In dit marktsegment biedt Airbus weliswaar de  A319neo  aan, maar van dat type zijn tot op heden nog maar 47 exemplaren besteld. Door de  nieuwe joint venture ontstond ook de vraag of serieproductie van dat toestel wel zinvol is.

Kort na de overname werden de CSeries varianten al ‘hernoemd’ naar A220-100 en A220-300.

3 reacties op “Airbus grootaandeelhouder A220 programma

  1. […] De gesprekken lijken een gevolg van het besluit van Airbus om een meerderheidsbelang te nemen in het… […]

  2. […] deal tussen Delta en Bombardier moet nog worden geformaliseerd. Maar nu Airbus een meerderheidsbelang heeft genomen in het C Series project, wordt de kans groter dat er in Mobile (Alabama) naast de A320 assemblagelijn ook een C Series lijn […]

  3. […] TOULOUSE MIRABEL – De tot op heden door Bombardier gevoerde C Series CS100 en CS300 zijn verleden tijd. Nu Airbus een meerderheidsbelang heeft in het programma krijgen beide regionale verkeersvliegtuigen … […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.