Nieuws

LEEUWARDEN – Twee F-16’s van Vliegbasis Leeuwarden zijn vrijdag (7 februari) rond 12.30 uur opgestegen om boven Flevoland een Cessna Citation Bravo ambulancevliegtuig te onderscheppen. Het toestel dat onderweg was van Praag naar Edinburgh in Schotland maakte even geen radiocontact met de luchtverkeersleiding.

Na een paar minuten werd de communicatie van de Cessna van Tyrolean Air Ambulance met de verkeersleiding hersteld, waarna de F-16’s overgingen tot een trainingsvlucht.

24/7
Er staan dag en nacht 2 F-16’s paraat voor noodinzet, de zogeheten Quick Reaction Alert. Ze gaan zo snel mogelijk de lucht in en bekijken van een afstand of er iets vreemds aan de hand is met het toestel. Vervolgens vliegen ze naast de cockpit en kijken nogmaals. Met handgebaren geven ze signalen aan de bemanning dat ze het radiocontact moeten herstellen. In Nederland leidt het Air Operations Control Station in Nieuw-Milligen de toestellen tijdens de operatie.

Luchtruim Benelux
Sinds 2017 zorgen Nederland en België samen voor de QRA van de Benelux. Afwisselend staat de QRA in Nederland op de vliegbases Volkel en Leeuwarden of de Belgische vliegbases Florennes en Kleine-Brogel.

Tekst en illustratie Ministerie van Defensie.

2 reacties op “Scramble: F-16’s KLu onderscheppen ambulance

  1. Frans EEKHOUT schreef:

    Als Nederland en België zowel bij de Kon. Marine nauw en intensief samenwerken en met de QRA ook het luchtruim bewaken, waarom maken ze er niet een gezamenlijke marine en luchtmacht van, is kostenbesparend, doelmatig en kan de veiligheid van beide landen alleen maar vergroten. Hoe nauw is die samenwerking op defensie gebied overigens of spelen nationale belangen toch een grotere rol dan we denken ?…

  2. Anton Schiere schreef:

    “Er staan dag en nacht 2 F-16’s paraat voor noodinzet, de zogeheten Quick Reaction Alert.”
    Dat klopt, maar terug aan de grond heb je ze niet 1 2 3 opnieuw de lucht in. Gelukkig kunnen we dan nog wel onderscheppen met onze PC 7’ens, zoals in de tweede aflevering van “Hoogvliegers”. De semi Defensie promotie drama serie van de EO op de zaterdagavond.