Nieuws

SCHIPHOL OOST  – De derde voor de Nationale politie bestemde AW139 helikopter, de PH-PXX is vrijdag  (24 januari 2020)  op Shiphol Oost gearriveerd.

Het contract voor de derde AW139 was al op 15 december 2017 getekend, maar werd pas op 9 februari 2018 bekend gemaakt waarna de helikopter in februari 2019 werd overgedragen. Waarom het toestel nu pas in ons land is gearriveerd, is niet bekend gemaakt.

De AW139 kan tot vijftien passagiers vervoeren en is uitgerust met twee P&W PT6C-67C motoren van elk 1697 pk. Het maximale startgewicht bedraagt 6500 kg De helikopter heeft een vliegbereik van 740 km en kunnen een topsnelheid van 310 km/h bereiken.

Vanwege haar grote actieradius kan de nieuwe helikopter ook een taak krijgen bij het toezicht op de Noordzee. Door de specifieke uitvoering is het toestel tevens geschikt voor de inzet van antiterreureenheden van de Dienst Speciale Interventies (DSI).

Foto’s: Still uit video Erwin Poll

9 reacties op “Video: Derde A139 bij Nationale politie aangekomen

 1. Anton Schiere schreef:

  Met een 6,5 ton wegende met 3.400 Pk uitgeruste heli boven de Noordzee patrouilleren ? ? ?
  Moeten er dan 15 politiemensen uit de ramen kunnen kijken ? ? ?

  En dat vliegbereik van AW 139 is met 740 km ook maar 145 km groter dan van een standaard ook tweemotorige Airbus EC135.

  ’t Zou slimmer zijn als er geïnvesteerd werd in remote te vliegen light weight observatie posten. Geldt ook voor al die inzet van politie heli’s nu.

  Zulke remote toestellen kunnen als vanzelf al veel langer in de lucht blijven, veel kleiner zijn en daarmee minder vervuilend, verstorend en kostbaar.
  Bovendien leveren ze dankzij een geavanceerd samenstel van camera’s en sensoren veel betere en meteen goed gedocumenteerde waarnemingen, dan met zelfs 15 man in zo’n AW 139.

  Tja en voor het transport van die anti terreureenheden is dit toestel natuurlijk heel geschikt.
  Moet ie alleen dan net niet vanwege z’n grote vliegbereik ergens boven de Noordzee hangen, terreurinzet laat zich immers meestal niet zo goed inroosteren.

  Kortom is dit niet één groot super overkill sprookje, dat in ieder geval heel veel Co2 uitstoot en lawaai geeft, om van kosten (per vlieguur) maar niet te spreken ? ? ?

  Ik snap nu wel waarom: “De overdracht ervan gepaard ging zonder publicitaire ruchtbaarheid.”

  Hoe vindt in onze democratie eigenlijk de controle op dit soort uitgaven plaats?

  • Ruud Vos schreef:

   Beste Anton,
   Dank voor jouw reactie. Waarom die politie de helikopter op deze manier in wil zetten is niet helemaal bekend. Mogelijk dat de AW139 wel voor fast roping acties geschikt is en de EC135 niet?

 2. Anton Schiere schreef:

  @ Ruud Vos,

  Ruud,
  Ook dank voor jouw reactie !

  Onze Nederlandse Defensie beschikt over tig heli’s waarmee je zo’n fast roping exercitie kunt doen. Bovendien gaat het niet om situaties die aan de orde van de dag zijn, gelukkig maar !
  En dit soort operaties gebeurt nooit à la minute zonder gedegen voorbereiding.

  Daarmee lijkt het in die zeer uitzonderlijke situaties snel langs een touw kunnen neer laten van zulke hoogst gespecialiseerde manschappen niet echt de aanschaf door de Nationale Politie van drie eigen AW 139 toestellen te rechtvaardigen?

  Brengt me terug bij mijn vraag:
  “Hoe vindt in onze democratie eigenlijk de controle op dit soort uitgaven plaats?” Heb jij hier een reactie op?

 3. Ruud Vos schreef:

  Simpel antwoord: politie stelt jaarbudget voor, kabinet (en daarna via Tweede Kamer die de uitgeven ook controleert) nemen dit na goedkeuring op in de Rijksbegroting. Neem aan dat er op basis van operationele inzetbaarheid behoefte was aan een derde AW139, met de EC135s wordt namelijk ook tamelijk veel gevlogen.

 4. peter valderpoort schreef:

  Beste Ruud Vos, dank voor je heldere-en van gezond verstand getuigende uitleg/commentaar op de reacties van Anton Schiere.Natuurlijk is het niet zo dat er met 15 politiemensen boven de Noordzee wordt gepatrouilleerd. Een rare suggestie van Anton Schiere. Als gepensioneerd politiemens, betrokken bij deze dienst kan ik een ieder verzekeren dat er in de ruimste zin des woords o.a. zeer zinvol, criminaliteitsbestrijdend werk met de politie heli´s wordt uitgevoerd hetwelk (nog)’ niet kan worden uitgevoerd met remote controlled unmanned apparatuur. Eén van de vele taken is o.a. het opsporen van verwarde en vermiste mensen per politie heli en vaak maakt dan de politie heli het verschil. Mocht Anton onverhoopt in zo’n situatie komen te verkeren dan zal ook naar hem per politie heli worden gezocht.

 5. Ruud Vos schreef:

  Beste Pter,
  Graag gedaan en een goed weekend!
  Ruud

 6. Chantal schreef:

  Hij vloog over Groningen waar is dat goed voor? 20 rondjes ofzo.
  En er was veel politie op floresplein. Wat word er nu weer niet verteld? Ze waren gewoon in de buurt?
  Politiehelikopter 25, AW139 boven Groningen (Video) – gevonden in de 112Groningen app

 7. Mike schreef:

  Geachte heer Schiere,
  Uw reacties zijn in de trant van de klok en de klepel. Eigenlijk teveel mis-opmerkingen om in één reactie recht te zetten. Nou ja, eentje dan: dat er niet geïnvesteerd zou zijn in remote vliegen… ik zou zeggen: Google eens?
  De rest laat ik maar even voor wat het is, maar uw enige opmerking die hout snijdt is het verschil in vliegbereik. Verder heeft u duidelijk echt geen idee hoe de verschillende heli types daadwerkelijk ingezet worden en wat ze wel en wat niet kunnen. Misschien beter om u eerst te verdiepen voordat u de pen als zwaard gebruikt. Dank en fijn weekend ook

 8. X schreef:

  Inderdaad, er staan zoveel onwaarheden en onnozelheden in Anton zijn post dat het niet eens zin heeft om te beginnen aan een reactie.

  Anton, het is overduidelijk dat je geen idee hebt waar je over schrijft. Het zou je sieren om in zo’n geval gewoon niet zoveel onzin te spuien. Mocht het je echt allemaal zo aan het hart gaan, doe dan eerst eens wat kennis opdoen. En je gaat sowieso niet alle informatie krijgen, want de aard van de operatie is daar naar. En dat is om de maatschappij veilig te houden. Je zou blij moeten zijn. Of ben jij dan ook weer het type dat na een aanslag of ander groot crimineel geweld gaat zitten zeiken dat jij het allemaal beter weet en wat de overheid doet allemaal maar onzin is?

  Je hebt geen idee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.