Nieuws

LINKOPING – De Zweedse vliegtuigfabrikant Saab is in Linkoping begonnen met de bouw van de eerste zeven achterste rompsecties van het nieuwe T7A Red Hawk trainingsvliegtuig.

Deze onderdelen worden vervolgens naar Amerika verscheept waar zij bij Boeing zullen worden afgebouwd. Op termijn zal Saab in Amerika in West Lafayette deze componenten gaan produceren.

Beide fabrikanten wonnen in september 2018 de Amerikaanse T-X competitie. Hierdoor mocht het samenwerkingsverband 351 trainingsvliegtuigen, 46 simulators en de benodigde grondapparatuur leveren. Met de order was een bedrag van 9,2 miljard dollar gemoeid.

Met beide testvliegtuigen zijn sinds de eerste vlucht op 20 december 2016 meer dan honderd testvluchten uitgevoerd.

De Amerikaanse luchtmacht bedacht in de loop van 2019 een nieuwe naam voor de geavanceerde T-X trainer: T7A Red Hawk. Met de naam wilde de luchtmacht de Tuskegee Airmen eren, een groep Afrikaans-Amerikaanse piloten die in de Tweede Wereldoorlog bij de 332nd Fighter Group vlogen.

De T-X competitie werd  in het leven geroepen omdat de USAF de T-38 wil gaan vervangen door 300 nieuwe advanced jet trainers.

4 reacties op “Saab start productie compenenten T7A Red Hawk

 1. Walter van Tilborg schreef:

  Eerste vlucht (N381TX) was op 20 december 2016, tweede exemplaar (N382TX) vloog 24 april 2017

 2. Walter van Tilborg schreef:

  Eerste vlucht (N381TX) was 20 december 2016, tweede exemplaar (N382TX) vloog 24 april 2017

 3. Ruud Vos schreef:

  Klopt, dank voor opmerking en aangepast.

 4. Frans Eekhout schreef:

  Lijkt van een afstand op een F 18 met zijn twee staarten en motorplaatsing, zou het de bijnaam ” Hornet Light ” willen geven, Hornet de naam van de F 18 maar dan in een eenvoudiger versie. De Redhawk zou ook al dan niet voor trainingsdoeleinden licht bewapend kunnen worden. Wat zijn de opties van dit toestel?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.