Nieuws
Vlieland, 25 september 2018. .F-16's gooien bommen op Vliehors, Vlieland.

VLIELAND – F-16’s gooien sinds maandagmorgen bommen van het type MK82 op de NAVO oefenlocatie de Vliehors Range op Vlieland. De zogenoemde 500-ponders hebben een explosieve lading.

Met het afwerpen ervan bereiden jachtvliegers zich voor op een eventuele inzet, zoals vorig jaar in Irak en Oost-Syrië. Toen vielen F-16’s onder meer wapenopstellingen en logistieke opslagplaatsen van terreurorganisatie ISIS aan.

e Vliehors Range beslaat ongeveer 17 vierkante kilometer en ligt in het westen van Vlieland. Hier staan bom-, schiet- en raketdoelen opgesteld die de F-16’s moeten bombarderen.

ijdens oefeningen is de Vliehors Range voor publiek gesloten. De grens van het oefenterrein is gemarkeerd met waarschuwingsborden en voorzien van rode vlaggen.

Het gooien van bommen gebeurt zowel ’ s morgens als ’s middags. Om operationele redenen of door onvoorziene omstandigheden valt daarvan af te wijken.

Tijdens oefeningen is de Vliehors Range voor publiek gesloten. De grens van het oefenterrein is gemarkeerd met waarschuwingsborden en voorzien van rode vlaggen.

Het gooien van bommen gebeurt zowel ’ s morgens als ’s middags. Om operationele redenen of door onvoorziene omstandigheden valt daarvan af te wijken.

Op Texel staan mobiele meetposten. Bureau Geluidshinder van de Koninklijke Luchtmacht bepaalt daarmee of geplande oefeningen doorgaan. Gemeten wordt de geluidsbelasting in combinatie met de weersomstandigheden. De meetposten staan in direct contact met de verkeerstoren van de Vliehors Range. Zo zijn trainingen desgewenst direct te stoppen.

De training duurt tot en met vrijdagochtend.

Vlieland, 25 september 2018. .F-16’s gooien bommen op Vliehors, Vlieland.

Tekst en foto’s: Ministerie van Defensie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.