Nieuws

SAINT CLOUD Dassault Aviation en elektronicaproducent Thales mogen in opdracht van het Franse ministerie van defensie twee Falcon 8X Archange zakenjets geschikt maken voor SIGINT ((Signals Intelligence) taken. Het contract voor een derde toestel werd over niet al te lange tijd verwacht. Het trio moet vanaf 2025 geleverd worden.

De opdracht werd en eind december 2019 geformaliseerd als onderdeel van het nieuwe Franse Archance programma (Avions de Renseignement à CHArge utile de Nouvelle GEnération) waarbij de vliegtuigen naast SIGINT taken ook ingezet kunnen worden voor elektronische oorlogsvoering.

De sinds oktober 2016 leverbare driemotorige Falcon 8X heeft een MTOW van 33.113 kg en een vliegbereik van 6.450 nm (11.945 km)

De mogelijke aanpassingsorder voor de drie toestellen voor de Franse luchtmacht werd al in maart 2018 wereldkundig gemaakt.

Albatros
Ook mag Dassault zeven Falcon 2000s in het kader van het maritieme Albatros verkenningsprogramma.

Maritieme varianten van de tweemotorige Falcon 2000 zijn onder meer geleverd aan de Japanse marine die in 2015 vier 2000 LXS-zakenjets in Maritime Surveillance Aircraft (MSA) bestelde. Deze toestellen hebben een vliegbereik van 7.400 km in zakenuitvoering.