Nieuws

TOULOUSE – Airbus heeft op 9 januari 2020 een eerste transportvlucht uitgevoerd met het nieuwe BelugaXL transportvliegtuig.

De de operationele inzet was mogelijk nadat de European Aviation Safety Agency (EASA) Airbus op 19 november 2019 het typecertificaat overhandigde voor de BelugaXL . Airbus voerde voorafgaand daaraan een testprogramma uit met twee prototypes die gezamenlijk 700 uur hadden en gevlogen.

De eerste BelugaXL voltooide op 19 juli 2018 een 4:11 uur durende eerste vlucht. Sindsdien zijn meerdere testvluchten uitgevoerd waarbij het prototype een eerste A350 vleugelset van Bremen naar Toulouse overvloog.

De tweede BelugaXL werd op 15 april 2019 aan de testvloot toegevoegd na een eerste 5:30 uur durende testvlucht . MSN1853 zal tevens het eerste vliegtuig worden waarmee na het nu uitgereikte typecertificaat begin 2020 reguliere vrachtvluchten worden uitgevoerd. Het toestel Airbus Transport International (ATI) in gebruik worden genomen. In de jaren daarop volgend zal elk jaar een XL worden gebouwd.

Het toestel is afgeleid van de A330-200, is zes meter langer en kan zes ton meer vracht verplaatsen dan de 600ST. Het toestel heeft een laadvermogen van 51 ton en kan 4.000 km (2200 nm) overbruggen.

Airbus besloot in november 2014 op zoek te gaan naar een opvolger voor de huidige vier A300-600ST Beluga transportvliegtuigen en besloot in eerste instantie vijf BelugaXL varianten te gaan bouwen, maar wijzigde dat aantal recent in zes.

https://www.pilootenvliegtuig.nl/2019/03/20/%ef%bb%bffotos-video-eerste-testvlucht-beladen-belugaxl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.