Nieuws

HILVERSUM – De nieuwe televisieserie ‘Hoogvliegers’ wordt vanaf vanavond elke zaterdag rond 21:35 door de Evangelische Omroep uitgezonden op NPO 1 en is ook te bekijken via npostart.nl en NPO Start Plus.

De serie gaat over drie vrienden die dromen van een carrière als F-16-vlieger. De kijker volgt ze vanaf de Koninklijke Militaire Academie tot in een missiegebied. De luchtmacht trok alles uit de kast om de dramaserie spectaculair en realistisch te maken.

Een productieteam van Storytellers Film & TV B.V. maakte het afgelopen jaar opnames op verschillende defensielocaties, met name bij de luchtmacht. De opnames vonden plaats in Nederland, Amerika en Marokko. De makers bezochten ook de F-16-missie in Jordanië, die inmiddels is beëindigd.

Luchtmacht medewerkers adviseerden bij het script. “De afgelopen 2.5 jaar werd het meedenken bijna een fulltime baan naast mijn eigen werk”, aldus commandant 148th Fighter Squadron in Tucson, Arizona luitenant-kolonel vlieger Joost Luijsterburg. De schrijvers hielden wel hun redactionele vrijheid. De meeste van de opnames vonden buiten de reguliere werktijden plaats en hadden geen effect op de reguliere bedrijfsvoering. “Honderden mensen van Defensie werkten mee”, vertelt regisseur Bobby Boermans. “Zonder hun medewerking hadden we nooit dit Hollywood-niveau kunnen halen.”

De luchtmacht werkte vooral mee om een nieuw publiek aan te boren. “Een dramaserie is voor ons een nieuw concept, mogelijk creëert het meer draagvlak. Als we de kijker kunnen inspireren is dat mooi meegenomen, maar werving van personeel is geen hoofddoel”, stelt luitenant-kolonel Sidney Plankman, hoofd communicatie luchtmacht. Hij is een van de grondleggers van de serie. “Maar”, waarschuwt hij “‘Hoogvliegers’ is een dramaserie; geen documentaire.”

Tekst: Ministerie van Defensie.

3 reacties op “Trailer nieuwe dramaserie ‘Hoogvliegers’

 1. Anton Schiere schreef:

  Of er sprake was van een realistisch inkijkje in ons politieke en aanpalend defensie bedrijf ? Je zou maar liefst hopen van niet.

  Daarvoor zitten er te veel missers in van hoe het er zoal aan toe lijkt te gaan.
  Of dat “meer draagvlak creëert” en “kijkers geïnspireerd raken” voor een baan bij Defensie ? ? ?

  Filmisch mooi gemaakt, stevige cast en goed geacteerd.

  Positieve boodschap van de serie is, dat onze jongens en meisjes, als het erop aan komt, uitstijgen boven een “Befehl ist Befehl” mentaliteit en zelf beslissingen durven te nemen.

 2. Anton Schiere schreef:

  De titel “Hoogvliegers” riep bij mij associaties op met de Stichting die GA vliegers zieke, of gehandicapte kinderen een bijzonder en onvergetelijk avontuur laat beleven. Dus was dit even schakelen.

  In ieder geval was dit eerste deel op 11-01 alleszins mooi gemaakt.
  Maar of de serie als nieuw concept, zoals het Min. van Defensie ’t zelf verwoordt, “meer draagvlak creëert” en “kijkers geïnspireerd raken” ? ? ?

  Een realistisch inkijkje in het krijgsmacht bedrijf geeft het vast wel. Benieuwd naar de volgende afleveringen.

 3. FRANS EEKHOUT schreef:

  Nu nog een dramaserie over de Kon. Marine met als titel “Seariders” en de Kon. Landmacht met als titel “Landvechters” en het hele spectrum is compleet. Vooraf eerst overal flink bezuinigen op Defensie en nu een pseudo docu maken, het moet niet gekker worden. De Hollandse Topgun trailer belooft in ieder geval wel iets moois te worden zeg is als ex dienstplichtig militair die het Nederlandse leger een warm hart toedraagt ! ! !