Nieuws

TAM levert eerste Colt LS S-LSA af


HONDO – Het in 2017 opgerichte Texas Aircraft Manufacturing (TAM) heeft woensdag (8 januari) de allereerste in serie geproduceerde Colt SL S-LSA overhandigd aan Richard (Ricky) Youschak, uit Gainesville in de Amerikaanse staat Florida.

TAM kon overgaan tot serieproductie van de nieuwe tweezitter nadat eind september 2019 het FAA ASTM (American Society for Testing and Standards) certificaat was uitgereikt. De productie ervan vindt in de Amerikaanse stad Hondo plaats waarbij de fabrikant terug kon vallen op technisch onderlegde oorlogsveteranen

De Colt heeft een 100 pk sterke Rotax 912 ULS voor het brandschot die een Sterno composiet propeller aandrijft. Er wordt daarmee een kruissnelheid voorzien van 110 kts (203 km/h) bij 75 procent motorvermogen. Gesproken wordt vervolgens over een overtrek bij 38 kts (70 km/h)

De tweezitter is opgetrokken uit aluminium waarbij de cabine uit gelaste chroom-molybdeen buizen is samengesteld. De Colt wordt geleverd met ondermeer vierpuntsgordels, een Dynon SkyView HDX panel, ADS-B Out, een autopilot (twee assen) en een GRS 6/600 SD Speedy airframe parachute.

Het ontwerp is afgeleid van de Braziliaanse Indústria Paulista de Aeronáutica (INPAER) 180 Conquest. Caio Jordão, de ontwerper van dat succesvolle toestel waarvan meer dan vierhonderd geleverd zijn, werd door TAM aangetrokken als hoofdconstructeur om de Colt te realiseren.

De basisprijs van de Colt SL S-LSA bedraag US$ $167.000. Daarnaast is de iets minder uitgebreid uitgevoerde Colt S S-SLA leverbaar. Dat toestel kost US$ $156.000 en is bestemd voor vliegopleidingen.

TAM biedt kopers 5.000 dollar in contanten bij aflevering. Dat bedrag kan naar keuze worden gebruikt voor brandstof, onderhoud, verzekeringen en dergelijke.

Richard (Ricky) Youschak, Jr neemt de sleutels van de Colt-SL S-LSA in ontvangst van TAM Customer Engagement Specialist, Scott Musselman (r).
Richard Youschak, Jr met zijn vader Richard Youschak, Sr.
Carlos Barro (l) en Matheus Grande. (Foto Dan Johnson)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.