Nieuws

TEHERAN -De Boeing 737-800 van Ukraine International Airlines die woensdagmorgen (8 januari) rond 6:44 uur lokale tijd na vertrek vanaf Imam Khomeini International Airport crashte, is uit de lucht geschoten.

Dat is bekend gemaakt op de Iraanse staatstelevisie waar gesproken werd over een menselijke fout. Al eerder beweerden zowel de Amerikaanse president Donals Trump als diens Canadese ambtsgenoot Justin Trudeau dat het toestel geraakt was door twee grond-lucht raketten die vanaf Iraans grondgebied werden afgevuurd.
Iran ontkende deze beschuldigingen aanvankelijk en stelde dat het toestel kort na vertrek probeerde terug te keren naar Teheran vanwege technisch problemen.

Geen van de 167 passagiers en negen bemanningsleden overleefde het ongeluk. Onder hen bevonden zich 82 Iraniërs, 63 Canadezen, 11 Oekraïners, 10 Zweden, vier Afghanen, drie Duitsers en drie Britten.

Het toestel was onder vluchtnummer PS 752 met een uur vertraging onderweg naar Iran naar de Oekraïense hoofdstad Kiev toen het na ongeveer drie minuten op een hoogte van ongeveer 7.900 ft (2.407 m)van de radar verdween. Het vier jaar oude vliegtuig stortte daarna neer tussen Parand en Shahriar op zo’n 15 km ten noordoosten van de luchthaven.