Nieuws

Canada ontvangt eerste C295W FWSAR

SEVILLA – Bij de Spaanse vestiging van Airbus is in Sevilla de eerste van zestien voor de Royal Canadian Air Force (RCAF) bestemde C-295s overgedragen. Het toestel zal door Canadese piloten voor trainingsdoeleinden worden ingezet binnen Europa waarna het midden 2020 zal worden overgevlogen naar de Canadese marinebasis in  Comox, British Columbia. Het toestel voltooide op  4 juli 2019 een eerste 1: 27 uur durende vlucht .

De Canadese regering bestelde in december 2016 voor haar luchtmacht  zestien aangepaste C295W turboprops  in het kader van het Fixed-Wing Search and Rescue (FWSAR) programma.

Het FWSAR project voorziet in de vervanging van vijftien deHavilland Canada CC-115 Buffalo’s en meerdere CC-130’s die nu nog worden ingezet bij zoek- en reddingsoperaties.

Voor het onderhoud en de training zal een door Airbus Defence and Space en het Provincial Aerospace (PAL) opgerichte joint venture zorg dragen. Dit zal gebeuren binnen de aparte (sub) joint venture AirPro.

Airbus en PAL hebben zich verzekerd van de steun van Canadese bedrijven als Pratt & Whitney Canada, CAE, L-3 Wescam, en Vector Aerospace.

Elbit Systems gaat aan Canada zestien geavanceerde ELM-2022 is multi-mode radarsystemen leveren voor de C295W FWSAR. Deze ELM-2022 kan zowel overdag als ’s nachts onder alle weersomstandigheden objecten detecteren, lokaliseren, classificeren en volgen.

De vliegtuigen zullen na levering worden ondergebracht op bases in Comox (British Columbia),  Winnipeg (Manitoba), Trenton (Ontario); en Greenwood (Nova Scotia). In Comox zal tevens een nieuw trainingscentrum worden ingericht.

De levering van het eerste toestel wordt nog voor de jaarwisseling verwacht; zes andere toestellen zijn momenteel in aanbouw.

Door de gunning aan Airbus hadden zowel Alenia Aermacchi (C-27J Spartan) en Embraer (KC-390) het nakijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.