Nieuws
21 November 2019, Naval Air Station Sigonella, Italy - NATO’s first RQ-4D has arrived in Europe.

BRUSSEL – De NATO heeft Boeing woensdag (27 november) een forse moderniseringsopdracht gegund waardoor de veertien op de Boeing 707 gebaseerde E-3A Airborne Warning and Control System (AWACS) vliegtuigen naar verwachting tot 2035 mee kunnen.

Daarnaast zijn door de NATO vijf onbemande Northrop Grumman RQ-4D Block 40 Global Hawks aangeschaft. De eerste van deze vijf Global Hawks is inmiddels in Europa. Het onbemande vliegtuig vertrok op 20 november vanaf Palmdale Air Base naar Italië waar het na een non stop vlucht van 22 uur landde op Sigonella Air Base.

Naar verwachting zal dit ‘NATO Alliance Ground Surveillance (AGS)’ toestel in de loop van 2020 operationeel inzetbaar zijn voor onder meer het observeren van militaire bewegingen.

Foto’s: NATO

2 reacties op “NATO moderniseert E-3A en schaft UAVs aan

  1. Frans Eekhout schreef:

    Leuk hoor zo’n AWACS modernisering vlak over de grens van Brunssum bij vliegbasis Geilenkirchen (D) waar de oude Boeing 707’s ook regelmatig op slechts 300 meter hoogte over de Parkstad gemeenten Landgraaf, Heerlen, Brunssum en omgeving rondjes vliegen en starten en landen. Terwijl men elders in Nederland zeurt over geluidshinder en deze categorie 1 toestellen niet meer welkom zijn of alleen tegen extra landingsgelden, als er tenminste nog één in passagiersuitvoering vliegt, krijgen wij deze lawaaierige toestellen nog gewoon te horen en te zien ! Als er dan een Boeing 707 in tankeruitvoering met geluidsarmere SNECMA motoren op dezelfde hoogte vliegt is het verschil goed merkbaar, om over een Boeing 747-400 maar te zwijgen die groter maar stiller is. Des te vreemder is het dat men al jaren geleden niet besloten had om de brandstof zuiniger en geluidsarmere GE- SNECMA motoren die ook de Franse Awacs 707’s gebruiken aan de NATO toestellen te voorzien of op z’n minst d.m.v. “huskits” deze “stiller” te maken en anno 2019 alleen de electronica vernieuwen. Nieuwe motoren besparen veel kostbare fossiele brandstof en ook beter voor het milieu ! Mijns inziens een VERKEERDE beslissing als men nog goede vrienden wilt zijn met de inwoners van Parkstad Limburg. Dat de AWACS een goed doel nastreeft en voor de veiligheid mede zorg dragen in Europa steun ik van ganser harte (!), maar wél met een milieu vriendelijker oplossing A.U.B. ! Wie dan nog klaagt over FIJNSTOF moet maar eens naar deze pensioen rijpe AWACS Boeing 707’s kijken en zal dan eerder WEINIG i.p.v. veel begrip hebben over dit dubieuze NATO moderniserings programma ! ! ! Dus nog even dik 16 jaar “meegenieten” van deze HERRIE makende Boeing 707’s uit de “oude doos” oftewel model jaren zestig van de vorige eeuw…! Vliegtuigspotters “keep on listening and watching”.

  2. Mike schreef:

    Je moet niet zo zeuren typisch nederlands. Doe je ook zo als de russen etc in je achtertuin staan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.