Nieuws

Emiraten willen meer Saab GlobalEyes

DUBAI – De Verenigde Arabische Emiraten (VAE) hebben tijdens de Dubai Airshow 2019 bij Saab getekend voor twee extra GlobalEye verkenningsvliegtuigen waardoor nu vijf toestellen van dit type besteld zijn door de VAE.

De eerste Saab GlobalEye Airborne Early Warning & Control voltooide op 14 maart 2018 een eerste 1:46 uur durende testvlucht . Voorafgaand aan deze vlucht werden de boordsystemen meerdere dagen op de grond getest.Op 3 januari 2019 volgde een tweede toestel dat toen een 2:54 uur durende eerste vlucht voltooide. Inmiddels vliegt ook het derde toestel sinds augustus 2019.

De vliegtuigen zijn van het (zakenjet)type Bombardier Global 6000. Deze  worden bij Saab uitgerust met het door hen ontwikkelde Swing-Role Surveillance System (SRSS) systeem.

Onderdeel van dit SRSS is teven het door Saab ontwikkelde Erieye ER airborne early warning and control system (AEW&CS).

Het Zweedse concern sleepte tijdens de Dubai Air Show in november 2015 een order in de wacht  voor twee verkenningsvliegtuigen die bestemd zijn voor de luchtmacht van VAE. In 2017 werd een derde toestel van dit type besteld.

Het toestel wordt ook aangeboden aan Finland als daar voor de Saab Gripen wordt gekozen.

Saab
Roll out februari 2018.


Eerste vlucht op 14 maart 2018.

Eerste vlucht op 14 maart 2018.

Prototype 2, eerste vlucht 3 januari 2019.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.