Nieuws

OSLO  –Na Italië en het Verenigd Koninkrijk zijn nu ook de F-35A’s in Noorse dienst operationeel inzetbaar. De gevechtsvliegtuigen beschikken volgens het Noorse ministerie van defensie sinds 6 november 2019 over de zogenoemde Initial Operational Capability (IOC).

Noorwegen ontving in september 2015 de eerste van 52 bestelde F-35A Lightning II gevechtsvliegtuigen tijdens een ceremonie aan pers en publiek voorgesteld

De roll out van AM-1 werd destijds bijgewoond door de Noorse minister van defensie. De eerste twee toestellen (AM-1 en Am2)  werden in Arizona gestationeerd.

Het land beschikte in november 2017 al over tien F-35As waarvan er zich drie sinds 3 november van dat jaar op Noorse bodem bevinden. Het trio met de titels  AM-8, AM-9 en AM-10 voltooiden na vertrek uit Fort Worth hun ferryvlucht bij het laatste daglicht en werden de grens opgevangen door Noorse F-16s. De Noorse Koninklijke Luchtmacht kan daardoor als eerste Europese land met de F-35A binnen Europa vliegen.

Noorwegen wil de ‘hoofdmacht’ stationeren op Ørland Air Station en vanaf 2022 ook op Evenes Air Station in het kader van NATO air-policing taken.

 

F-35A-AM-1-Rollout

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.