Nieuws

SyberJet test nieuwe cockpit SJ30i

HARRISBURG – SyberJet Aircraft heeft woensdag (9 oktober) een eerste testvlucht uitgevoerd met de vernieuwde SJ30i ‘light jet’ met vernieuwd interieur en Honeywell Primus Epic 2.0/SyberVision avionica.

De testvlucht werd uitgevoerd met het zevende productietoestel dat nog wordt aangedreven door 10,23 kN sterke Williams FJ 44-2A turbofans. Wanneer het toestel opnieuw in productie wordt genomen zal het toestel op de markt komen als SJ30X met 13,34 kN sterke FJ 44-3A motoren. Daarbij wordt gemikt op Europese en Amerikaanse certificatie in 2020.

Bij de huidige testvariant was de cockpit ingericht met vier beeldschermen met elk een diameter van dertig centimeter.

Aan de ontwikkeling van de door Ed Swearing ontworpen zakenjet wordt al decennia lang gewerkt. Het toestel vloog in 1996 voor het eerst als Sino Swearingen SJ30-2, maar kreeg pas in oktober 2005 het typecertificaat.

Nadien werd de onderneming overgenomen door Emivest Aerospace die er tot 2009 in slaagde acht toestellen af te leveren alvorens in 2011 failliet te gaan.

De boedel kwam vervolgens in handen van het Amerikaanse Metalcraft Technologies die nog steeds in het concept gelooft en voor het inmiddels tot SyberJet omgedoopte project op Cedar City Regional Airport in Utah een nieuwe fabriek neerzet.

De SJ30X moet 8,5 miljoen dollar gaan kosten en biedt plaats aan een piloot en vijf tot zes passagiers. Deze worden bij een kruissnelheid van 436-485 kts (808-901 km/h) op FL490 (14.935 m). Gemikt wordt op een certificatietraject van maximaal achttien maanden.

Het maximale vliegbereik ligt rond de 2.500 nm (4.626 km). Met een piloot en drie passagiers en de vereiste reserves kan 2.129 nm (3.943 km) worden overbrugd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.