Nieuws

Nieuwe rotortransmissie Kopter SH09

MOLLIS – De Zwitserse helikopternieuwkomer Kopter heeft de transmissie die de hoofrotorbladen van de eenmotorige SH09 aandrijft vervangen door een verbeterd exemplaar.

Volgens Kopter is deze Main Gearbox (MGB) niet alleen stiller, maar levert deze ook over de hele linie betere prestaties. De transmissie is inmiddels uitvoerig getest in prototype P3 wat tevens leidde tot een reeks doorgevoerde aerodynamische veranderingen aan het ontwerp.

De tijdens de testvluchten verkregen gegevens met P3 worden waar mogelijk en nodige door vertaald naar het vierde en vijfde prototype ‘Pre-Series number 4 en 5’ (PS4 en PS5) die in 2020 voor certificatiedoeleinden zullen worden gebruikt.

De SH09 heeft een 1.000 pk sterke Honeywell HTS900-2 turboshaft met een tweekanaals-FADEC. Deze aandrijfbron maakt een snelheid mogelijk van 260 km/h bij een vliegbereik van meer dan 800 km. De SH09 krijgt een maximaal startgewicht van 2.650 kg waarbij aan een sling tot 1.500 kg kan worden vervoerd. De marktintroductie is in 2020 voorzien.

https://www.pilootenvliegtuig.nl/2019/06/15/kopter-stuurt-derde-prototypes-sh09-de-lucht-in/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.