Nieuws
Eindhoven, 21 juni 2018 Opbouwwerkzaamheden en samenwerking US en KLU militairen op Vliegbasis Eindhoven

DEN HAAG – Twee grote Amerikaanse legereenheden verplaatsen zich vanaf donderdag door Nederland. Het gaat om 5.200 militairen, 85 Abrams-gevechtstanks, tachtig helikopters en honderden andere voertuigen en uitrustingsstukken. Defensie ondersteunt de transporten onder meer met tientallen militairen.

Het gaat om de gelijktijdige verplaatsing van twee Amerikaanse eenheden. De 3.500 inkomende militairen en tanks zijn van de 2nd Armoured Brigade. Zij komen uit Fort Hood in Texas en gaan naar Duitsland.

Tegelijkertijd gaat een Amerikaanse helikoptereenheid van 1.700 militairen in tegengestelde richting van Duitsland naar de Verenigde Staten. Tachtig Blackhawks, Apaches en Chinooks vliegen van Vliegbasis Eindhoven naar de Botlek in het Rotterdamse havengebied. Vervolgens gaan de heli’s per schip naar hun thuisbasis in Fort Stewart, Georgia. 

De gemechaniseerde brigade komt per schip aan in Vlissingen. Deze gaat door Nederland over de weg, per trein en voor het eerst ook met binnenvaartschepen. Dit duurt tot begin november.

Het transport volgt uit de Amerikaanse militaire aanwezigheid in Europa. Die is het afgelopen jaar vergroot vanwege de toenemende geopolitieke spanningen met Rusland.

De verplaatsingen zijn ook gelijk een goede test voor het initiatief om de militaire mobiliteit binnen Europa te verbeteren. Zowel de NAVO als de EU willen de slagvaardigheid vergroten door het verplaatsen van militaire eenheden door Europa te versnellen.

De diplomatieke toestemming voor grensoverschrijdend militair transport en het bijbehorende papierwerk moeten makkelijker en beter afgestemd.

Tekst en foto: Ministerie van Defensie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.