Nieuws

WITCHITA – Cessna heeft de vijfhonderdste  Grand Caravan EX afgeleverd.  Het toestel werd in 2012 geintroduceerd als derde variant van de sinds 1984 leverbare Caravan.

De Amerikaanse luchtvaartautoriteiten keurden de Grand Caravan EX vervolgens begin 2013 goed voor gebruik. Het toestel kreeg onder meer een nieuwe Pratt & Whitney-turbopropmotor waardoor Cessna’s populaire werkpaard niet alleen sneller kon klimmen, maar ook een hogere kruissnelheid aan kon houden.

Vergeleken met de oudere motor leverde het nieuwe blok 200 pk meer: 875 in plaats van 675 pk. Het aangepaste model werd vervolgens als Grand Caravan EX in de markt gezet. De vermogenswinst vertaalde zich daarbij in een kortere startaanloop en betere klimprestaties.

Volgens Cessna klimt de EX na het loskomen met een stijgsnelheid van 406 m/min tegen 297 voor oudere versies. Ook de startaanloop is beduidend korter: 658 versus 738 m. Kopers kunnen ook rekenen op een 25 km/h hogere kruissnelheid die nu kan oplopen tot 365 km/h.

De EX kan tien tot veertien passagiers vervoeren over een afstand van 960 nm (1.770 km). Er kan tot 1.670 kg lading mee, waarvan een deel vervoerd kan worden in een optioneel leverbare cargopod.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.