Nieuws

TOKIO  –De exportcommissie van de Amerikaanse senaat heeft groen licht gegeven voor de verkoop van negen extra E-2D AHE Advanced Hawkeyes aan Japan.

De Japanse marine  bestelde medio november  2015  na goedkeuring van de Amerikaanse exportcommissie en  de Japanse regering al eerder vier vliegtuigen van dit type. In september 2018 volgde een vervolgorder voor nog eens negen.

Het eerste toestel voltooide midden november 2017 bij  Northrop Grumman Corporation in het Amerikaanse Saint Augustine als eerste van de vier vliegtuigen een eerste vlucht. Dat toestel werd vervolgens in eind mei 2019 afgeleverd bij de Japanse marine.

De volledig voor missiedoeleinden in te richten toestellen zullen als Airborne Early Warning Aircraft and Control ingezet worden.

Onderdeel van de contracten was  tevens de training van bemanningsleden en piloten en de levering van reserve onderdelen en motoren.

Japan is bezig met een omvangrijk moderniseringsprogramma.

Bij de JASDF vliegen momenteel dertien oudere  E-2C varianten die al in 1983 in gebruik werden genomen.

2 reacties op “Extra Advanced E-2D AHE Hawkeyes voor Japan

  1. […] Zonder bijtanken kan een E-2D vijf uur patrouilleren na het opstijgen van een vliegdekschip. Vergelijkbare door Japan aangeschafte Advanced Hawkeyes die opstijgen vanaf landbases kunnen daarent… […]