Nieuws

CAMERI – In de Italiaanse vestiging van Lockheed Martin is donderdag (12 september) F-35A AN-09 gepresenteerd door de Koninklijke Luchtmacht.

Het toestel voltooide op 9 september haar eerste vlucht met de registratie F-009 . Over een paar weken komt het gevechtsvliegtuig naar Nederland waar het op 31 oktober de eerste F-35A wordt die op Vliegbasis Leeuwarden wordt gestationeerd.

In Cameri worden de vier hoofdcomponenten van een F-35 samengevoegd. Een van die componenten, de vleugelsectie, bouwt Leonardo er zelf. Een deel daarvan wordt gebruikt voor het bouwproces ter plekke, maar het overgrote deel gaat naar de Lockheed Martin-fabriek in de Verenigde Staten.

Voor Nederland staan op dit moment nog andere F-35’s in verschillende stadia op de Italiaanse productielijn. Naar verwachting komt de eerstvolgende, de F-010, ook dit jaar nog naar Nederland. De aflevering van de laatste is nu voorzien voor halverwege 2023. Nederland heeft dan 37 toestellen.


Foto’s: MediaCentrum Defensie.

Cameri, 12 september 2019. F-35 AN-9 bestemd voor de Koninklijke Luchtmacht maakt haar eerste vlucht vanaf Cameri in Italie. In Cameri worden de voor Nederland bestemde F-35’s geassembleerd. Op 12 September was de Officiele roll out van het eerste vliegtuig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.