Nieuws

LINKOPING – Saab heeft dinsdag (10 september) tijdens een ceremonie de eerste voor Brazilië bestemde Gripen E getoond aan hoogwaardigheidsbekleders uit dat land.

Het toestel zal de komende maanden nog in Zweden rondvliegen waarna het eind 2020 naar Brazilië zal worden overgevlogen. Na acceptatie door de Braziliaanse luchtmacht, zullen de gevechtsvliegtuigen vanaf 2021 aan dat land geleverd worden.

Het betreffende vliegtuig voltooide op maandagmiddag 26 augustus 2019 een eerste 65 minuten durende testvlucht uitgevoerd en was de eerste van 36 voor Brazilië bestemde Saab Gripen E’s die in 2014 werden besteld.

Tijdens deze vlucht met toestel 39-6001 werden de basale gedragingen op verschillende vlieghoogtes bij verschillende snelheden gecheckt.

https://saab.screen9.tv/media/uPeLDzl8VgqtYErkyllx2A/brazilian-gripen

Vergeleken met de eerste twee Gripen E prototypes is spraken van een vernieuwde cockpit met Wide Area Display (WAD), twee kleine zogenoemde small Head Down Displays (sHDD) en een nieuw ontworpen Head Up Display (HUD). Ook werd het flight control system op een nog hoger plan getild.

Het toestel zal samen met beide andere prototypes 39-8 en 39-9 deelnemen aan het testprogramma en als F-39 aan de Braziliaanse luchtmacht worden geleverd waar het staartnummer 4100 zal krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.