Nieuws
De enige Europese nog vliegwaardige B17 was er ook

ANTWERPEN – Op 4 september 1944 wordt Antwerpen bevrijd door Britse troepen. Uiteraard is de oorlog nog niet voorbij. Wordt het stadscentrum snel bevrijd, dan wordt nog dagenlang gevochten rond de strategische haveninstallaties.

Hoe dan ook wordt 4 september algemeen beschouwd als de dag waarop de stad werd bevrijd. Nu, 75 jaar later, wordt deze historische gebeurtenis op grootse wijze herdacht met onder meer een doortocht van historische militaire voertuigen en een vlootshow terwijl historische vliegtuigen (maar ook modernere exemplaren die door onze geallieerden werden gebruikt na de oorlog) de vlootparade overvliegen.

Uiteraard wordt daartoe gebruik gemaakt van Antwerp Airport waar het publiek zich (overigens gratis) kan vergapen aan de tal van historische vliegtuigen.

Een aantal daarvan, zoals de Bristol Blenheim en de Australische CAC Boomerang, waren eerder nog niet te bewonderen op Antwerp Airport en zorgden dus voor een primeur, tot groot jolijt van de vele spotters.

Tekst en foto’s Jozef Mols.

Deze mooie Spitfire Mk IXc uit 1944 mocht niet ontbreken op het appel
Lockheed 12A Junior Electra serial 1252
North American T 28 Trojan
Uiteraard mocht de Belgische luchtmacht niet ontbreken
De Bristol Blenheim verlaat zelden het V.K maar maakte voor de bevrijdingsfeesten een uitzondering
De enige Europese nog vliegwaardige B17 was er ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.