Nieuws

TEUGE – Vrijdagmiddag (6 september) is Cessna Skymaster testvliegtuig aangekomen op Teuge Airport. Het Dutch Electric Aviation Centre (DEAC) gaat het toestel inzetten voor onderzoek naar hybride elektrisch vliegen.

Het testvliegtuig van DEAC is een Cessna 337F Skymaster uit 1972 met de voorlopige registratie N4207X. Het toestel leent zich uitstekend voor elektrificering, omdat het twee motoren in lijn heeft. Na een eerste uitgebreide serie grond- en vliegproeven wordt in eerste instantie de achterste motor vervangen door een elektrische, zodat er sprake is van een hybride aandrijving. Het onderzoek dat samenhangt met het elektrificeren van de Skymaster gebeurt door studenten en medewerkers van de Technische Universiteit Delft en het Deltion College Zwolle.

DEAC
Om elektrisch vliegen te stimuleren hebben Teuge Airport en de Cleantech Regio begin dit jaar, met   ondersteuning van TU Delft, Hogeschool van Amsterdam, ROC Deltion Zwolle en verschillende luchtvaartbedrijven, DEAC opgericht. Ook de provincie Gelderland ondersteunt DEAC. DEAC richt zich als landelijk kenniscentrum op de General Aviation (kleine luchtvaart).

Het is echter de verwachting dat de ontwikkelde kennis, op termijn, ook toepasbaar is voor de grote luchtvaart. Het elektrificeren van de Cessna Skymaster is een van de taken van DEAC. Studenten van de Hogeschool van Amsterdam kijken ook naar wat de komst van elektrische vliegtuigen betekent voor regelgeving, vliegtuigonderhoud en infrastructuur op vliegvelden.

Elektrisch vliegen is een van de mogelijke oplossingen voor de verduurzaming van de luchtvaart, met als belangrijkste voordelen schoner, stiller en zuiniger. Nederland wil graag binnen Europa vooroplopen op het gebied van hybride elektrisch vliegen. Samen met kennis- en onderzoeksinstellingen en bedrijfsleven werkt de overheid aan het Actieprogramma Hybride Elektrisch Vliegen, gericht op grote en kleine luchtvaart en de grondgebonden operaties. Dit initiatief van DEAC draagt hieraan bij.

Foto’s Remco de Wit/DEAC

Inwijding door de Gelderse Commissaris van de Koning John Berends.

1 reactie op “Cessna Skymaster krijgt hybride aandrijving

  1. Walter van Tilborg schreef:

    Heeft dit programme connecties met de Ampaire EEL?. De firma Ampaire, Inc in de USA vloog een C337 (N72342) voo0r het eerst in juni 2019 met ook achterin een electromotor. .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.