Nieuws

F-16 veroorzaakt duinbrand op Vlieland

VLIELAND – Op het militaire oefenterrein de Vliehors op Vlieland woedde maandagmiddag (2 september) een grote duinbrand. Deze ontstond nadat een Nederlandse F-16 een oefenbom had afgeworpen, die zijn doel miste. Het projectiel belandde in een duinpan.

De brand woedde dichtbij de schiettoren op het militaire oefenterrein de Vliehors, ver van de bewoonde wereld. Er is geen gevaar geweest voor mensen in de omgeving.

Materieel en personeel van Staatsbosbeheer, de brandweer op Vlieland en Defensie hebben de brand onder controle gekregen. Het sein brandmeester is gegeven en nabluswerkzaamheden zijn opgestart.

In eerste instantie probeerde de militaire brandweer ter plaatse te blussen, maar door het moeilijk toegankelijke terrein en de harde wind breidde de brand zich razendsnel uit. Daarom riep Defensie assistentie in van de civiele hulpdiensten.

Het type bom waarmee de F-16 oefende, is een klein oefenprojectiel met een zogeheten flitslading. Wanneer het bommetje het doel of de grond raakt, is er een flits te zien en rook. In dit geval heeft de flits de brand veroorzaakt. Van dit type bom worden er wekelijks honderden afgeworpen op de Vliehors.

Er wordt onderzocht hoe het heeft kunnen gebeuren dat het jachtvliegtuig bij het afwerpen van de oefenbom het doel miste.

Tekst en foto: Ministerie van Defensie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.