Mijn Air Show

Foto’s: Fly-in Rescue Heroes

LELYSTAD -In het weekeinde van 17 en 18 augustus vond bij het Aviodrome op Lelystad het jeugdevenement Fly-in Rescue Heroes plaats. Hoewel vooral op de jeugd gericht waren er ook een paar interessante bezoekende vliegtuigen aanwezig.

De meeste evenementen bij het Aviodrome zijn relatief kleinschalig maar doorgaans weet men naast inbreng uit eigen collectie wel enkele warbirds, of in dit geval oldtimers naar Lelystad te halen. Naast de bekende DC-3 PH-PBA die rondvluchten maakte en de DC-2 ‘Uiver’, die weer compleet opgebouwd buiten werd geëxposeerd, waren dat deze keer twee bezoekende Lockheed 12 Electra Junior’s.

De Lockheed 12 Electra Junior is een klein verkeersvliegtuig voor zes passagiers uit de dertiger jaren. Als klein transportvliegtuig was het tijdens het uitbreken van de tweede wereldoorlog onder andere in gebruik bij het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL).

Wereldwijd zijn er nog maar een klein aantal vliegende exemplaren actief, waaronder één in België en één in Duitsland. Het Belgische toestel is ondergebracht op Zwartberg waar het vorig jaar een landingsincident had en een hangardeur ramde. Hoewel de inzittenden geen letsel opliepen is het opmerkelijk dat het toestel weer volledig gerepareerd kon worden en nu bij het Aviodrome te bewonderen was.

Het toestel is Amerikaans geregistreerd als NC14999. De Duitse Lockheed stond lange tijd in Frankrijk ingeschreven onder de registratie F-BUIE en is door Art Deco Aviation gekocht en ondergebracht in Hannover waar het is geregistreerd als NC18130.

Beide toestellen maakten op zondagmiddag een formatievlucht en gaven een extra dimensie aan dit evenement bij het Aviodrome.