Nieuws

GOTENBURG De nieuwe Zweedse onderneming Heart Aviation wil met hulp van de de Zweedse overheid en het Amerikaanse ‘Y combinator’ instituut uit Silicon Valley een nieuw elektrisch verkeersvliegtuig gaan ontwikkelen.

Heart wil een viermotorig vliegtuig gaan ontwikkelen, de ES-19. Het toestel moet plaats gaan bieden aan negentien passagiers, een vliegbereik krijgen van 250 nm (463 km) en in 2025 gecertificeerd zijn.

In de ES-19 zullen accu’s worden aangebracht die volgens Heart overeenkomen met die in vier Tesla’s

Volgens de fabrikant kan met die reisafstand in ongeveer een derde van het binnenlandse verkeer worden voorzien en tot veertien procent wereldwijd.

Op termijn wordt de ontwikkeling van een vliegtuig overwogen dat plaats biedt aan 48 passagiers.

De plannen van Heart zijn een uitvloeisel van het door de Zweedse overheid geïnitieerde Elise (Electric Aviation in Sweden) project. De nieuwkomer zegt inmiddels intentie-overeenkomsten op zak te hebben van drie Scandinavische luchtvaartmaatschappijen waaronder Widerøe (Noorwegen), Braathens en SAS.

Volgens de nieuwkomer, sluiten de plannen perfect aan bij het streven van de Noorse overheid om in 2040 volledig emissieloos te vliegen. Dankzij subsidies kan daar in het kader van de PSO (Public Service Obligation) volop ontwikkeld worden.

De contouren van het vliegtuig ‘verraden’ een Dash 8-100. Niet bekend is of Heart Aviation samenwerkt met het Amerikaanse United Technologies Advanced Projects (UTAP) dat een vergelijkbaar concept ontwikkelt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.