Nieuws

Eerste Apache DHC heeft weer gevlogen

Schaarsbergen, 5 oktober 2018.Vliegbasis Deelen is in gereedheid gebracht voor de oefening Falcon Autumn..Op de foto: Apache helicopters

GILZE RIJEN – De eerste Apache heeft maandag (12 augustus) weer gevlogen. De gevechtshelikopters stonden sinds juni 2019 aan de grond vanwege een geconstateerde afwijking aan het oppervlak van een staartrotorblad.

De afwijking zou mogelijk de luchtwaardigheid van de toestellen beïnvloeden. Dit vormde aanleiding voor de luchtmacht om de toestellen uit voorzorg aan de grond te houden en de staartrotorbladen te vervangen. Dit is inmiddels bij de eerste Apache gebeurd en daarom kon het toestel vandaag de eerste testvluchten maken.

Ook de hoofdrotorbladen zijn aan een inspectie onderworpen, maar die hoeven niet vervangen te worden. De toedracht van de afwijking in de staartrotorbladen wordt nog onderzocht door de luchtmacht in samenwerking met Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) en fabrikant Boeing. De volgende twee toestellen worden naar verwachting volgende week in gebruik genomen. De rest van de vloot wordt de komende tijd onder handen genomen en de hervatting van het volledige vliegprogramma wordt binnen enkele maanden verwacht.

Tekst en foto: Ministerie van Defensie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.