Nieuws

CHICHESTER – Twee Britse piloten zijn maandag (5 augustus) begonnen aan  een tocht om de wereld met een Supermarine Spitfire Mk IX uit 1944. Daarbij zal 23.500 nm (43.443 km) worden overbrugd.

Matt Jones en Steve Brooks zijn voornemens met het toestel in dertig landen 150 landingen te maken en terug te zijn op het moment dat de 75e verjaardag van de Battle of Britain wordt herdacht.

Jones en  Brooks  ondernemen de tocht  met de  in 1944 gebouwde Mk IX MJ271. Het nu glimmend gepolijste toestel werd tijdens de Tweede Wereldoorlog bestuurd door piloten uit het Verenigd Koninkrijk, Canada, Noorwegen, Trinidad en Australië.

De Spitfire  MJ271  werd in november 1944 overgedragen aan de Koninklijke Luchtmacht als H-8 (en later 3W-8). Na uitdiensttreding stond het toestel jarenlang opgeslagen in een hangar in Duxford

De tocht wordt mogelijk dankzij meerdere sponsors waaronder het Zwitserse horlogemerk IWC Schaffhausen.

Als alles volgens plan verloopt zal het duo op 4  december 2019 rond 11.00 uur een korte tussenstop maken op Lelystad Airport.

Foto’s Silver Spitfire/Duxford Collection

Bericht bewerken

2 reacties op “Voorheen ‘Nederlandse’ Silver Spitfire op wereldreis

  1. E. Mesman schreef:

    Na uit dienst treden stond MJ271 jarenlang na bijna vliegwaardige restauratie in het Aviodome op Schiphol en daarna Aviodrome te Lelystad om vervolgens ‘verkwanseld’ te worden met een vliegtuigruil. Pas daarna heeft het enige jaren opgeslagen gestaan te Duxford….

  2. Ruud Vos schreef:

    Dank voor aanvulling. Broninfo kwam bij Silver Spitfire vandaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.