Nieuws

VACAVILLE – De Amerikaanse vliegtuigbouwer ICON Aircraft gaat het aantal maandelijks te produceren A5 amphibians terugbrengen naar vijf. Ook zal het aantal personeelsleden worden teruggebracht van 650 naar 400.

Als belangrijkste reden wordt het uitblijven van twee door de Chinese investeerders toegezegde kapitaalinjecties genoemd die in maart en september zouden worden uitbetaald. De achtergrond daarvan zou gelegen zijn in de Chinees-Amerikaanse handelsoorlog die momenteel woedt.

De A5 is een zogenoemde Light Sport Aircraft (LSA) waarmee zowel vanaf water als vanaf land kan worden gestart. Het tweepersoons toestel wordt aangedreven door een 100 pk sterke Rotax 912 iS motor. Daarmee zijn kruissnelheden mogelijk tot 105 kts (194 km/h) bij een vliegbereik van 300 nm (557 km).

Sinds de introductie van de A5 op de Los Angeles Autshow 2008, werden meer dan 2.400 A5’s besteld. Het toestel had al in 2010 op de markt moeten komen, maar certificatieproblemen en problemen bij het opstarten van de productie vertraagden de marktintroductie bijna zeven jaar waardoor het eerste toestel pas in mei 2017 kon worden afgeleverd en de productie pas begin 2018 op stoom kwam. Icon Aircraft opende met het oog daarop in 2014 in het noordoosten van Californië in Vacavillle een nieuwe fabriek met een oppervlakte van 13.000 vierkante meter.

De A5 werd bij de introductie in 2008 te koop aangeboden voor US$ 139.000, maar kost in basisuitvoering tegenwoordig US$ 266.000 terwijl voor de ‘fully loaded’ versie US$389.000 moet worden betaald. Veel bestellers van het eerste uur hebben aangegeven in met name dat laatste bedrag absoluut geen trek te hebben. Ook waren kopers ontevreden over het door Icon opgestelde koopcontract.

Tegenwoordig ontvangen kopers bij de fabriek een speciaal op de A5 afgestemd trainingsprogramma. Door de aanpak kunnen ab initio piloten binnen twintig uur met een Sport Pilot License en hun A5 huiswaarts keren.

Daarnaast is een fractional ownership programma ontwikkeld. Daarbij kan gekozen worden uit een aandeel van 25 of vijftig procent onder een contract met een looptijd van drie jaar. De fabrikant zal in Tampa (Miami) en het noorden van Calfornie een ‘beta’ proef uitvoeren. Slaagt deze, dan worden ook elders in de Verenigde Staten vergelijkbare bases geopend.

Eind juli 2019 werd de honderdste Icon A5 amhibian afgeleverd. De fabriek heeft een productiecapaciteit van twintig toestellen per maand.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.