Nieuws

FORT WORTH – Het F-35 Joint Program Office, de U.S. Air Force en Lockheed Martin zijn begonnen met het installeren van Automatic Ground Collision Avoidance Systemen (Auto-GCAS) in F-35As van de Amerikaanse luchtmacht.

Auto-GCAS maakt gebruik van terreinkaarten, de (geo)locatie van het vliegtuig en automatisering om te voorkomen dat een toestel te laag bij de grond komt. Wanneer een dergelijke situatie dreigt, wordt de piloot gewaarschuwd te reageren. Blijft een reactie uit, dan neemt het systeem tijdelijk de controle over en brengt het vliegtuig naar een veilige vlieghoogte.

De invoering van dit Auto-GCAS kon na uitvoerige tests bij de 412th Test Wing op Edwards Air Force Base zeven jaar eerder dan gepland geïmplementeerd worden. Volgens betrokken partijen zal het systeem in de loop van de tijd mogelijk 26 dodelijke ongevallen kunnen voorkomen.

Het systeem werd oorspronkelijk ontwikkeld voor de F-16 door NASA en het Amerikaanse Air Force Research Laboratory. Sinds de installatie van het systeem in Amerikaanse F-16s zijn sinds 2014 tenminste acht piloten aan de dood ontsnapt.

Op termijn zal Auto-GCAS ook beschikbaar komen voor de F-35B en F-35C.