Nieuws

WICHTITA – De Cessna Aircraft Company heeft een streep gehaald door het programma dat zou moeten leiden tot de komst van de nieuwe Citation Hemisphere zakenjet.

De fabrikant had tot op heden al een vaste order voor 150 toestellen van dit type die besteld waren door NetJets die de vliegtuigen in deeleigendom aan wilde gaan bieden.

De zakenjet werd tijdens de NBAA 2015 in Las Vegas geïntroduceerd naast de Citation Latiude en Longitude.

Als reden voor het stopzetten wordt het ontbreken van goede motoren genoemd. Hoewel Cessna lang bleef vasthouden aan de door  Safran ontwikkelde Silvercrest turbofans en deze  motoren volgens de fabrikant nu wel probleemloos functioneren, heeft Cessna er klaarblijkelijk geen vertrouwen meer in.

Problemen met de 50,93 kN sterke Safran-Snecma Silvercrest aandrijving, leidden al eerder tot het besluit van Dassault Aviation om in december 2017   het 5X programma in de wilgen te hangen. 

Cessna keek vervolgens de ontwikkelingen nog een tijdje aan, maar besloot het programma in februari 2018 ‘on hold’ te zetten.

De Hemisphere werd aangekondigd als een zakenjet voor de lange afstand met een vliegbereik van 4.500 nm (8.334 km). Het toestel zou  plaats gaan bieden aan  tot twaalf passagiers en  in 2019 voor het eerst vliegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.