Nieuws

VICTORVILLE – De nieuwe voor de Boeing 777-9 ontwikkelde GE9X turbofan heeft een plaatsje gekregen in het Guinness World Records boek.

Volgens GE Aviation is de motor met een maximaal vermogen van 598 kN de allergrootste en sterkte civiele vliegtuigmotor ooit.

De motor heeft een fan diameter van 3,35 m en wordt door GE omschreven als de meest efficiënte ooit met een motorvermogen van 445 kN tijdens dagelijks gebruik.

De nieuwe aandrijfunit heeft zestien vierde generatie koolstofvezel fanbladen, hittebestendige keramische matrix compostiesn en een hoge druk compressor die in elk stappen de lucht verdicht en een zogenoemde TAPS III verbrandingskamer. Een aantal motoronderdelen komt uit de 3D printer.

Om zaken in perspectief te plaatsen vergelijkt GE Aviation de GE9X met het vermogen van de Soyuz raket waarmee Yuri Gagarin in een baan om de aarde werd bracht. Daarvoo was destijds 867 kN nodig.

De hoogst gemeten vermogenspiek met de GE9X werd al op 10 november 2017 opgetekend.

In 2002 werd met de voorloper van deze motor, de voor de Boeing 777 ontwikkelde GE90-115B al een piekvermogen genoteerd van 569 kN. Vergeleken met deze motor verbuikt de G9X volgens de fabrikant tot tien procent minder brandstof.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.