Nieuws

SAO JOSE DOS CAMPOS – De Braziliaanse fabrikant Embraer heeft de eerste Praetor 600 zakenjet afgeleverd bij een niet nader genoemde klant.

De nieuwe Brazilaanse zakenjet werd in mei 2019 door zowel de Amerikaanse als Europese luchtvaartautoriteiten getooid met een typecertificaat. De Braziliaanse luchtvaartautoriteiten keurden de nieuwe zakenjet al in april 2019 goed voor binnenlands gebruik.

Embraer kondigde de komst van zowel de Praetor 500 en 600 aan tijdens de NBAA 2018 in Las Vegas. Feitelijk gaat het om aangepaste varianten van de Legacy 450/500 (die overigens nog tijdelijk in het leveringsprogramma blijven). Vergeleken met deze zakenjets zijn bij de Praetors de winglets echter groter en iets anders vormgegeven.

De super mid-size de Praetor 600 zou daarbij met vier passagiers een vliegbereik van 3.900 nm (7.223 km) krijgen, maar dit werd later naar boven bijgesteld naar 4.018 nm (7.441 km). Wordt sneller gevlogen (M 0.80) dan kan met vier passagiers 3,719 nm (6.887 km) worden overbrugd na een startaanloop van 1.352 m.

De Praetor 600 heeft HFT 7500E turbofans, fly-by-wire besturing en een Rockwell Collins ProLine Fusion cockpit. Bijzonder is het display met verticaal gepresenteerde weerinformatie (Active Turbulence Reduction) waarop ook windschering wordt voorspeld. Daarnaast wordt Embraers Enhanced Vision System (E2VS) optioneel aangeboden evenals een Enhanced Video System (EVS), een Synthetic Vision Guidance System (SVGS).


In de, volgens Embraer ‘fluisterstille’ cabine (vlakke vloer, stahoogte) bevinden zich Upper Tech Panels. Daarop kunnen ook via Honeywells Ovation Select persoonlijke zaken worden gepresenteerd. Alle passagiers krijgen via Viasat Ka-band internetverbinding onderweg (tot 16 Mbps) en kunnen hierdoor ook IPTV ontvangen. De cabinedruk komt in beide Praetors overeen met een buitendruk op 1.768 m.

Om het bijzondere karakter van beide toestellen te onderstrepen, introduceerde Embraer een ‘Bossa Nova’ interieur met ‘stenen’ vloer. De acht stoelen in dit interieur kunnen worden omgebouwd tot vier bedden.

© Helmut Harringer / www.speedlight.at

Bijlage

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.