Nieuws

PARIJS -De Airbus A330 multi role tanker-transportvliegtuigen (MRTT) van de NAVO krijgen een hoogwaardige verdediging tegen inkomende infraroodraketten. Ze worden uitgerust met het zogenoemde DIRCM (direct infra-red countermeasures) zelfbeschermingssysteem.

Het gaat om de acht nieuwe toestellen van de NAVO tanker-transportvloot die op Eindhoven (vijf) en Keulen (drie) worden gestationeerd. Dit werd vandaag bekend gemaakt tijdens de Paris Air Show 2019. De aankondiging volgde op drie dagen durende integratietests die eind mei plaatsvonden op het Spaanse vliegveld Madrid-Getafe. Hierbij was personeel betrokken van Airbus, Elbit en de NAVO.

Tijdens de vliegtesten werkte het systeem perfect en bleek meerdere soorten bedreigingen te kunnen afslaan tijdens verschillende soorten manoeuvres. Ook bleek dat het DIRCM gelijktijdige dreigingen aankan (voorkant, staart en zijkant) en op verschillende hoogten. Het systeem integreert de nieuwste lasertechnologie in combinatie met een high speed thermische camera en een dynamische hogesnelheidspiegel.

De tanker-transportvloot van de NAVO is een zogenoemd pooling- en sharing-initiatief van België, Duitsland, Luxemburg, Nederland en Noorwegen. Samen verwerven, beheren, exploiteren en ondersteunen deze landen de vloot. Het vliegtuig is eigendom van de NAVO en wordt beheerd door het NATO Support and Procurement Agency.

Tekst en beeld: Ministerie van Defensie

https://www.pilootenvliegtuig.nl/2018/03/02/mogelijk-meer-a330-mrtts-luchtmacht/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.