Nieuws

Nederlandse testpiloot Kopter SH09

POZALL0 – De Nederlandse testpiloot Michiel Dekkers speelt een belangrijke rol binnen het testprogramma van de Zwitserse helikopterproducent Kopter.

Dekkers is samen met twintig piloten, ingenieurs en technici in Italië druk in de weer met testvluchten met het derde prototype van de nieuwe eenmotorige Kopter SH09. Met het toestel zijn in de achterliggende twee maanden inmiddels 34 vluchten uitgevoerd en is sinds de eerste vlucht op 22 november 2018 meer dan honderd uur gevlogen. Daarbij werden zowel de snelheid als de vlieghoogte geleidelijk opgevoerd naar 135 kts (250 km/h) en 10.000 ft (3.048 m).

In SH09 ‘prototype number 3’ (P3) zijn verschillende verbeteringen doorgevoerd op basis van de ervaringen met P1 en P2.  De tijdens de testvluchten verkregen gegevens met P3 worden waar mogelijk en nodige door vertaald naar het vierde prototype ‘Pre-Series number 4’ (PS4) die in 2019 moet vliegen.

De SH09 heeft een 1.000 pk sterke Honeywell HTS900-2 turboshaft met een tweekanaals-FADEC. Deze aandrijfbron maakt een snelheid mogelijk van 260 km/h bij een vliegbereik van meer dan 800 km. De SH09 krijgt een maximaal startgewicht van 2.650 kg waarbij aan een sling tot 1.500 kg kan worden vervoerd. De marktintroductie is in 2020 voorzien.

Het eerste prototype van de toen nog Marenco Swiss Helicopters Skye Sh09vloog op 2 oktober 2014 voor het eerst. Sindsdien zijn met regelmatig orders geplaatst voor de helikopter.

In de juli 2019 editie van Piloot en Vliegtuig is een uitgebreid interview met de Nederlandse testpiloot opgenomen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.