Nieuws

VOLKEL – Met het gooien van een oefenbom van 500 pond werd gisteren militaire luchtvaartgeschiedenis geschreven. Het gebeurde op het militaire oefenterrein De Vliehors (Vlieland).

Op zich niets bijzonders voor de enige plek in Nederland waar vliegers bommen mogen gooien. Wel dat het projectiel werd afgeworpen door een Nederlandse F-35. Daarmee was het het eerste wapenfeit van het nieuwe gevechtsvliegtuig op Nederlandse bodem.

De zogenoemde covert long range strike-operation is een verplicht onderdeel van de operationele test- en evaluatiefase. Daarin wordt gekeken of het toestel alles kan, wat het zou moeten kunnen. Een van die taken is een ongeziene bombardementsoperatie op grote afstand.

Hier kon het nuttige aan het aangename worden gekoppeld omdat twee F-35As (de F002 en de F008) onderweg waren van Amerika naar Volkel.

Beide F-35As arriveerden na een tussenlanding in Newcastle en het droppen van een oefenbom donderdagavond rond 22.00 uur in Nederland om hun opwachting te kunnen maken tijdens de Luchtmachtdagen op vrijdag en zaterdag.

Foto’s Media Centrum Defensie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.